Teylers Museum

Bijzondere tentoonstellingen november

De herfst is inmiddels in volle gang: de dagen worden steeds korter, de temperatuur daalt langzaam en de wind wordt steeds ijziger. Daarom bieden exposities en tentoonstellingen een perfect rustpunt in deze herfstige periode: binnen de muren van het museum kunt u in alle stilte en rust genieten van de mooiste kunst en geschiedenis. Wij hebben vijf cultuurtips voor u op een rij gezet, perfect voor tijdens deze roerige herfstperiode.

Tentoonstelling Echte winters

IJs, sneeuw, een laagstaande zon en schaatsers, het vormde ooit, in de 19de eeuw, de typische Nederlandse winterlandschappen. De tentoonstelling van Echte winters in het Teylers Museum neemt u mee terug naar toen, waar u ijskoude schilderijen vol winterse taferelen kunt bewonderen. Voor het eerst is er een tentoonstelling die het 19de-eeuwse ijskoude winterlandschap in zijn volle breedte laat zien. Denkt u aan ijsscènes vol schaats- en sleeplezier van kunstenaars als Schelfhout en Apol, Jongkind Mauve, Breitner en Van Gogh. De tentoonstelling is te bewonderen van 7 november 2015 t/m 6 maart 2016.

Selfies uit de Gouden Eeuw

Het begrip selfie is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse vocabulaire, maar ook tijdens de Gouden Eeuw was men groot voorstander van zelfportretten. Het Mauritshuis in Den Haag toont vanaf 8 oktober t/m 3 januari een unieke tentoonstelling waarin we kunnen zien hoe de kunstenaars van die tijd zichzelf presenteerden. In de tentoonstelling Hollandse zelfportretten worden zevenentwintig van de mooiste zelfportretten uit de bloeiperiode van de Nederlandse schilderkunst, waaronder van Jan Steen, Rembrandt en Gerit Dou, getoond.

‘Gevaar en schoonheid’ in Zwolle

Waar Rembrandt een van de bekendste schilders van Nederland is, is Joseph Mallord William Turner dat voor Groot-Brittannië. Hij werd bekend om zijn revolutionaire visie op de natuur en wist landschappen vernieuwend weer te geven door juist schoonheid en gevaar met elkaar te vermengen. Bij hoge uitzondering is zijn werk nu in ons land te zien. Samen met het Rijksmuseum Twenthe in Enschede heeft Museum de Fundatie in Zwolle zijn collectie Gevaar en Schoonheid weten te bemachtigen en wordt die in de vorm van een dubbeltentoonstelling geëxposeerd. Van 5 september tot en met 2 januari 2016 kunt u ruim 50 schilderijen van Turner bewonderen, verdeeld over beide musea. Bezoek de website voor meer informatie.

Brabantse nieuwe

Het Noordbrabants Museum biedt graag een podium aan aanstormend talent. Momenteel wordt het werk van Hugo Tieleman tentoongesteld, die in 2007 afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Op zijn grote doeken geeft hij de wereld weer zoals u hem misschien liever niet ziet: duister, wild en vervuild en geeft hij antwoord op vragen als Wat is de invloed van de mens op de natuur en waar leidt die invloed toe? Zijn werk toont landschappen van kleurige verfstreken- en spatten die u doen afvragen wat zich precies heeft afgespeeld op die plekken. Tieleman’s landschappen zijn te bewonderen van 19 september t/m 29 november 2015 in het Noordbrabants Museum. Klik hier voor meer informatie.

Vincent uit de doeken

Wist u dat toen Vincent van Gogh stierf, hij nog maar één schilderij had verkocht? Pas na zijn dood groeide zijn kunst uit tot een wereldwijd succes, maar hoe is dit dan tot stand gekomen? Wie zorgden ervoor dat Van Gogh’s werk bij elkaar bleef en onder de aandacht kwam? Waar was zijn kunst voor het eerst te zien? Waarom wordt van Gogh gezien als de gestoorde maar ook geniale kunstenaar? In de tentoonstelling Vincent uit de doeken, van 10 oktober t/m 20 december in het Noordbrabants Museum, wordt antwoord gegeven op deze vragen en wordt er door geraffineerde, grappige en verrassende creaties ook gekeken naar de rol van Van Gogh in de huidige tijd. Klik hier voor meer informatie.