Stoomtram Hoorn-Medemblik

Dag OV chip, hallo papieren kaartje!

De locomotief fluit, de stoker schept kolen op het vuur en de conducteur knipt de kaartjes. Klaar voor vertrek? Met steun van de BankGiro Loterij is een langgekoesterde wens van de historische Museumstoomtram in vervulling gegaan: de bouw van tramstation Hoorn. Inclusief ouderwets kaartjesloket. Kom naar Hoorn en reis door de tijd met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

Toen de NS station Hoorn in gebruik nam, was er geen plaats meer voor de 100 jaar oude stoomlocomotief. Gelukkig werd het historische vervoermiddel gered door een groep liefhebbers. Nu vertelt Museumstoomtram Hoorn-Medemblik over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland.

Kedeng, Kedeng


Met de gemoedelijke boemel op de achtergrond, knipt de conducteur je papieren kaartje. Al rijdend op de 20 kilometer lange lokaalspoorweg tussen Hoorn en Medemblik kan je genieten van een unieke collectie stoomtramlocomotieven, rijtuigen en wagens. Het spoor stamt uit 1887 en is uniek omdat hij in oorspronkelijke toestand bewaard is gebleven. Compleet met kunstwerken zoals bruggen en stationsgebouwen.

Reis mee!


Toch ontbrak er nog een ding: een volwaardig stoomtramstation op het vertrekpunt in Hoorn. En dat station, inclusief ouderwets kaartjesloket, is begin juli 2015 geopend. Met eigen ogen zien hoe een stukje historie in Noord-Holland tot leven komt? Breng een bezoek aan Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en reis mee. Voor meer informatie en de dienstregeling van de stoomtram, bezoek de website.

Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij


In 2014 ontving Museumstoomtram Hoorn-Medemblik dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij een bijdrage van 490.000 euro. Daarmee is onder andere de restauratie van het tramstation en het kaartjesloket gerealiseerd.