Anja's kleine Elvis museum

Dankzij The Big Picture naar Elvis in Memphis

Het is begin maart en de vierde aflevering van de spelshow BankGiro Loterij The Big Picture is op de buis. Presentator Robert ten Brink roept de naam van de thuiswinnaar, een deelnemer van de BankGiro Loterij, die daarmee 50.000 euro wint. Het gaat om Anja Goedhart (68) uit Zoetermeer.

Maar Anja zit op dat moment helemaal niet voor de televisie. Haar kinderen bellen haar op en zijn door het dolle: hun moeders naam werd zojuist genoemd! Maar Anja gelooft er niets van en reageert: “Er zijn meer hondjes die Vicky heten.” Ze is een beetje nuchter, door haar Groningse afkomst denkt ze zelf. Toch maakt Anja in gedachten stiekem al plannetjes wat ze met het geldbedrag zal doen.

Als groot Elvis fan en trotse eigenaar van een klein Elvis museum hoefde Anja niet lang na te denken hoe ze het bedrag zou besteden: een reis naar Memphis, Amerika. Om het huis van The King te bezoeken. “Dat was het eerste wat ik riep toen ik werd opgebeld door de BankGiro Loterij”, memoreert Anja, die al zo’n 25 jaar deelnemer van de loterij is. Graceland, het landgoed waar Elvis woonde en nu begraven ligt, is de plek waar de Zoetermeerse misschien wel het liefst komt. “Ik ben er in 2011 en 2012 geweest. Daarna heb ik een jaartje overgeslagen om te sparen. Ik zou pas weer in 2017 gaan, dan is het de 80ste geboortedag van Elvis. Maar nu kan ik dus eerder,” vertelt ze opgetogen.

Op slag verliefd

Al sinds haar twaalfde is Anja fan van Elvis Presley. Ze groeide op in een streng protestants gezin. Alle wereldse muziek was verboden in huis. Laat staan muziek van een zanger met sensueel wiegende heupen. Maar bij een vriendinnetje zag ze het tijdschrift Muziekparade liggen met een afbeelding van Elvis. “Toen zette dat vriendinnetje ook nog eens het nummer Blue Suede Shoes op en ik was op slag verliefd.”

I am happy When I hear Elvis sing


Sindsdien gaat er voor Anja geen dag voorbij zonder naar een plaatje van The King te luisteren. “Ik ben begonnen met het tellen van mijn Elvis collectie, maar ben gestopt bij 300. Ik denk dat ik meer dan 2.000 spulletjes heb.” Van cd’s, Elpees, dvd’s, foto’s tot aan 38 schilderijen. Er staat zelfs een pratende Elvis pop bij haar in de gang. “Telkens als ik langs loop, zegt of zingt hij wat. Dat vind ik wel gezellig.” In Zoetermeer staat Anja bekend als de dame met het Elvis museum in huis.

‘Je bent zeker zo’n geinponem’

Terug naar begin maart. De dag na de uitzending van The Big Picture wordt Anja gebeld door de BankGiro Loterij met het nieuws dat zij toch echt de thuiswinnaar is. “Ik heb een prettige mededeling voor u”, zei de dame aan de lijn. “U heeft 50.000 euro gewonnen!” Geloven kan Anja het nog steeds niet. “Je bent zeker zo’n geinponem met een vroege 1 april grap”, dacht ik. “Maar het bleek echt waar te zijn”, vertelt Anja nog altijd een beetje verbijsterd.

Memphis, here she comes!

Anja’s vliegticket naar Memphis is inmiddels geboekt. Afgelopen week is ze vertrokken, samen met de Elvis fanclub. Een vertrouwde groep van Elvis fans met wie ze veel contact onderhoudt. En het wordt extra leuk, vertelt Anja een dag voor vertrek, want ze reist samen met een man. ‘Misschien wel een leuke’, hoopt Anja. ‘Deze fan is nog nooit in Amerika geweest en vindt het daarom fijn samen te reizen. We treffen elkaar op het vliegveld. Hoe hij eruit ziet? Geen idee. Maar mij zal hij wel herkennen: aan mijn Elvis koffer.’