Zeeuws Museum

De emoticons van de Middeleeuwen

21 januari 2016 - Staat nóg meer genieten van al het moois dat cultureel Nederland te bieden heeft bij u op het lijstje met goede voornemens? Dan bent u ook dit jaar aan het goede adres bij de culturele partners van de BankGiro Loterij, die wederom uiteenlopende, bijzondere exposities en tentoonstellingen op het programma hebben staan.

Maak de koude winterdagen wat behaaglijker en laat u verrassen door het hartverwarmende aanbod bij o.a. het Zeeuws Museum en Joods Historisch Museum.

Communiceren met symbolen in de Middeleeuwen

Dankzij het internet en de technologische ontwikkelingen is er nog nooit zo snel gecommuniceerd als vandaag de dag. Maar hoe ging dat er in de Middeleeuwen aan toe? Heeft u bijvoorbeeld wel eens van draagtekens of insignes gehoord? Dit zijn eeuwenoude loodtinnen broches met daarop de meest uiteenlopende afbeeldingen, van religieus tot uiterst obsceen. In de tentoonstelling “Sign of the Times: Social media van de Middeleeuwen” wordt aan de hand van honderden insignes een vergelijking gemaakt tussen de middeleeuwse en hedendaagse manier van communiceren met beeld. Wat wilde de drager met zijn goedkope speldjes zeggen? En welke betekenis heeft deze bijna verdwenen beeldcultuur voor ons? Waren het soms de 'emoticons' uit die tijd? Deze tentoonstelling laat u in alle rust stil staan bij het verleden, het heden en de toekomst. Precies zoals het beleven van cultuur hoort te zijn!

Sign of the Times is nog tot en met 30 oktober 2016 te bezoeken in het Zeeuws Museum.

De onbekende kant van Amy Winehouse

Fan of geen fan van haar muziek, iedereen wordt gegrepen door het verhaal van Amy Winehouse. Ook na haar overlijden blijft het icoon, mede door haar tragische levensloop, onverminderd populair. Toch schijnt de expositie “Amy Winehouse: A Family Portrait’ een ander licht op het leven van de beroemde zangeres. In plaats van een kijkje achter de schermen tijdens haar hoogtijdagen, ligt bij deze expositie de nadruk op Amy’s privéleven als tiener en jonge vrouw. U leert Amy kennen als de persoon die ze was vóór dat ze werd beïnvloed door de enorme media-aandacht en sensatiezucht. De tentoonstelling vertelt u alles over haar familiegeschiedenis, haar schooltijd, het begin van haar carrière en, tot slot, haar nalatenschap.

De tentoonstelling is te bewonderen van 29 februari tot en met 4 september 2016 in het Joods Historisch Museum.

Nooit weggeweest: breien

Bent u opzoek naar een echte culturele belevening? Laat u dan verrassen tijdens de tentoonstelling Breien! in het Fries Museum. In deze expositie draait alles om het breiwerk, als hobby, als kunst of als professie. Zo tonen jonge populaire modeontwerpers als Bas Kosters en Stephen West hun vernieuwende kijk op breien, maar kunt u ook floddermutsen van ragfijn kantbreiwerk en bonte retrotruien uit de jaren 80 bekijken. Wat dacht u van de gebreide trui van Sarah Lund uit de serie The Killing? Door dit alles én door bizarre gebreide installaties van internationale kunstenaars kunt u zien dat breien totale vrijheid in creatie biedt.

De tentoonstelling Breien! is te nog tot en met 28 augustus 2016 te bewonderen.


Volgt u de BankGiro Loterij al op Facebook? Iedere maand delen we hier leuke acties, speciaal voor onze fans!