De kunst van het geven

De kunst van het geven

"Zelf heb ik het goed", vindt Bart (71) uit Oud-Beijerland. Daarom doet hij graag wat voor anderen. Hij werkt op zijn oude dag vrijwillig als conciërge op de basisschool van zijn kleinkinderen. Toen hij in juli 25.000 in de BankGiro Loterij won, was het voor Bart gauw besloten dat het geld naar 'zijn' schooltje moest gaan.

"Ik heb vroeger een tijd in het klooster gezeten. Daar heb ik wel geleerd om te delen en met weinig tevreden te zijn", vertelt Bart over zijn vrijgevigheid. Toen hij werd verrast met de cheque van de BankGiro Loterij, had hij meteen het idee om er zes spiksplinternieuwe koelkasten van aan te schaffen. Bart: "Bestemd voor de lunchpakketjes van de leerlingen. De huidige koeling op school is echt aan vernieuwing toe."

Zes grote koelkasten

Zo gezegd, zo gedaan. Zodra het geld op zijn rekening staat, neemt Bart contact op met een vriend, eigenaar van een witgoed zaak in Oud-Beijerland en bestelt zes grote koelkasten. "Ik ben directeur geweest van een horeca vakschool, dus ik heb iets van goede kwaliteit besteld. 'Schrik niet, ze kosten wel wat', zei de vriend. Moet je horen, zei ik hem, ik heb net een mooie prijs in de BankGiro Loterij gewonnen, dus maak je daar maar geen zorgen om!”

Verrassing

Bart wilde dat het een echte verrassing zou zijn voor de school. Maar een verrassing houden in Oud-Beijerland blijkt nog knap lastig, merkte hij. "Ik vroeg de vriend van de witgoed zaak voorzichtig te zijn tijdens de levering, zodat de directeur van de school het niet zou zien." Maar ondertussen had een collega van Bart al in de krant gelezen dat hij een geldprijs had gewonnen. "Zelfs mijn kleinkinderen, die net terugkwamen van vakantie, hoorden het via hun schoolvriendjes. Toen kon ik het niet meer voor me houden."

Anderen blij maken

Gelukkig is de verrassing voor de schooldirecteur er niet minder om. Nu, vijf maanden later, wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de zes koelkasten. Ook heeft Bart zijn zoon en dochter een mooi bedrag gegeven. En het laatste beetje dat overbleef van het gewonnen geld, deed hij cadeau aan iemand uit zijn omgeving 'die het echt kon gebruiken.' "En nu is het op!", lacht Bart. "Ik ben met pensioen en ik heb altijd een goede baan gehad. Waarom zou ik anderen dan niet een beetje blij maken?"