Molenprijs

De Zwaluw wint de BankGiro Loterij Molenprijs 2016

7 oktober 2016 - Molen De Zwaluw uit Hasselt is de winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs 2016 en ontvangt hiermee een bedrag van € 50.000,-. Dit maakte vereniging De Hollandsche Molen op vrijdag 7 oktober bekend tijdens het Nationale Molenfeest in de Stoomhal in Wormer.

Na een nek-aan-nekrace liet De Zwaluw met 6.853 publieksstemmen de andere genomineerden achter zich. Het prijzengeld wordt gebruikt om de wieken te vervangen. Voor de BankGiro Loterij Molenprijs waren vier molenprojecten genomineerd die gezamenlijk 24.084 stemmen hebben binnengehaald.

De wieken van De Zwaluw zijn dringend aan vervanging toe. Een grote groep vrijwilligers heeft de afgelopen maand hard gewerkt om zoveel mogelijk stemmen te krijgen voor hun molen, om te voorkomen dat deze ‘vleugellam’ zou worden.

De andere genomineerden gingen niet met lege handen naar huis: zij kregen één euro per ontvangen stem. Hierdoor ontving korenmolen De Goede Hoop in Mijnsheerenland € 6.624,-, papierfabriek De Middelste Molen in Loenen € 6.146,- en molen De Korenbloem in Ulvenhout € 4.461,-.

Het Nationale Molenfeest

Dit jaar werd voor de tweede keer het Nationale Molenfeest georganiseerd. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt de winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs bekendgemaakt. Ook krijgen tijdens het feest de molenprojecten, die in 2016 een bijdrage uit het BankGiro Loterij Molenfonds hebben ontvangen, hun cheque uitgereikt.