Foto: Mike Bink

Deelnemers BankGiro Loterij maken populaire historische attractie Utrecht mogelijk

Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij kreeg DOMunder, de historische attractie van Utrecht, begin vorig jaar tijdens het Goed Geld Gala 2014 een bijdrage van € 390.000. Het project is in 2014 gelanceerd en stelt bezoekers in staat om onder het Domplein de verhalen van 2000 jaar (archeologische) geschiedenis van het plein, van Utrecht en zelfs van Nederland te ontdekken.

Als bezoeker kunt u op vaste starttijden de middeleeuwse kelders betreden. Hier zijn muurresten van het Romeinse fort ‘Trajectum’ te zien. Daarna reist u door middel van een spannende film in 10 minuten door de tijd. Daarna begint het echte ontdekkingswerk en daalt u af naar het ondergrondse en loopt u onder het Domplein door. Met unieke uitrusting zoals een speciale zaklamp en koptelefoon zoekt u zelf naar de verborgen geschiedenis en beleeft u een aantal historische hoogtepunten.

foto: Bink

DOMunder heeft een succesvol jaar achter de rug. Sinds de opening op 2 juni 2014 was de ondergrondse ontdekking bijna structureel uitverkocht. En bezoekers zijn razend enthousiast!

Zo vertelt een bezoeker: “Ik heb een fantastische ervaring gehad bij DOMunder. Na een indrukwekkende film met uitstekende productiewaarden en verrijkende uitleg over de geschiedenis van het DOMplein, mochten we eindelijk DOMunder letterlijk en figuurlijk zelf exploreren. Dit gebeurt aan de hand van een speciale zaklamp met een koptelefoon. Uniek hoe 2000 jaar geschiedenis zo tastbaar en toegankelijk tentoon wordt gesteld."

Ook een andere bezoekster stemt hiermee in: “Een leuke rondleiding onder de grond waar je de resten ziet van de fundamenten van de domkerk en de kerken en gebouwen die daarvoor op die locatie stonden, helemaal terug tot in de Romeinse tijd. De gids heeft veel kennis van de historie van het gebied en kan leuk vertellen. Dit is echt een aanrader.”

Naar verwachting zal DOMunder vanaf het voorjaar in 2015 ook in de avonduren geopend zijn. Op die manier kunnen mensen die overdag niet in de gelegenheid zijn, ’s avonds onder het Domplein lopen.

Vorig jaar kon de BankGiro Loterij dankzij de deelnemers 62,5 miljoen euro aan cultuur in Nederland schenken. Op 10 februari 2015 maakt de loterij tijdens het Goed Geld Gala in Amsterdam bekend hoeveel er dit jaar aan culturele instellingen geschonken worden en welke organisaties en bijzondere projecten een bijdrage krijgen.