Winnaars dineren in de Hermitage

Het was een bijzondere avond voor vijftien winnaars van de BankGiro Loterij plus introducé. Zij waren de gelukkige winnaars van een wijn en spijsbeleving in hartje Amsterdam. Als cultuurloterij van Nederland organiseerde de BankGiro Loterij speciaal voor hen een exclusieve rondleiding door museum de Hermitage Amsterdam om de lustrumtentoonstelling Dining with the Tsars te bezoeken, gevolgd door een wijnproeverij in een naastgelegen wijnkelder.   

In het jaar dat de Hermitage Amsterdam haar vijfjarig bestaan aan de Amstel viert, kunnen bezoekers de breekbare schoonheid in de vorm van porseleinen en creamware serviezen uit de Hermitage in St. Petersburg aanschouwen. De winnende deelnemers waanden zich even in keizerlijke sferen en beleefden de grandeur van het tsaren hof.  Het is helemaal speciaal wanneer je na sluitingstijd met een select gezelschap door het museum loopt.  

winnaars in de Hermitage Amsterdam

Winnaars aanschouwen de tentoonstelling.

Van Russische koninklijk gedekte tafels verplaatsten winnaars zich naar een eveneens prachtig gedekte tafel, in de in 1723 gebouwde wijnkelder van de Hermitage. Onder de bezielende leiding van een vinoloog vloeiden verschillende wijnen rijkelijk en waren de hapjes niet te versmaden.

“Ik speel al jaren mee met de BankGiro Loterij, maar had zoiets niet verwacht. De combinatie van een rondleiding door het museum en een wijnproeverij vind ik echt heel leuk. Het is een compleet avondje uit”, vond winnaar Annette Kuijpers uit Eemnes. “Schitterend”, was de reactie van Andre Daniels. De in Eindhoven woonachtige deelnemer won in het verleden weleens een arrangement of een dagje in een pretpark, maar dit vond hij toch wel heel bijzonder “Dit maak je anders nooit mee.”

Winnaars Hermitage

Tijdens de rondleiding in het museum.

Winnaars heffen het glas!

De winnaars heffen het glas in de wijnkelder.

Wil en Garine uit het Gelderse dorpje Puiflijk wonnen de wijn en spijsbeleving via Facebook. “Ik speel al jaren mee, niet alleen met de BankGiro Loterij, maar ook met de andere loterijen. Maar ik vind het prijzenpakket van de BankGiro Loterij toch wel echt het leukst. Zo’n avond als deze, dat maak je toch anders nooit mee”, vertelde Garine enthousiast. 

En zo beleefde iedereen een onvergetelijk gezellige avond op een prachtige, culturele locatie.

De tentoonstelling Dining with the Tsars is nog te zien tot 1 maart 2015. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de exorbitante bal- en banketcultuur, die onder Catharina de Grote (reg. 1762–96, ‘de koningin van de feestelijkheden’) tot een hoogtepunt kwam met honderden gerechten per banket en duizenden balbezoekers. De laatste tsaar Nicolaas II (reg. 1894–1917) en zijn vrouw Alexandra organiseerden de grootste bals, maar waren daarbij zelf zo kort mogelijk aanwezig. Met hun aftreden verdween de bal- en banketcultuur die ooit tot de verbeelding van alle Europese hoven sprak.