Jan Willem en Joyce

'Een geluk bij een ongeluk'

Jan Willem (47) en Joyce (41) uit Heerhugowaard spaarden al jaren voor een droomhuis in Zuid-Afrika. Maar doordat hun bank failliet ging, verloren zij veel geld en viel die- en vele andere dromen- in duigen. Tot afgelopen juni. Toen wonnen ze opeens 256.000 in de BankGiro Loterij. Inmiddels zijn Jan Willem en Joyce de trotste eigenaren van een Afrikaans huis, nabij het Krugerpark. Jan Willem: "Als we oud zijn, willen we daar gaan wonen."

Liefde op het eerste gezicht

Ze zijn net terug van hun Afrikaanse huizenjacht. Jan Willem, medewerker bij een restaurantketen, en Joyce, werkzaam in de ouderenzorg, zijn groot Afrika-fan. "We gaan er al sinds 1995 heen. Kenia, Zambia, Botswana, Zuid-Afrika; we hebben het allemaal gezien. Het was echt liefde op het eerste gezicht. De rust, de natuur en de spontaniteit van de mensen. Afrika is een ideale bestemming om weg te komen van de drukte."

Giraffe voor de deur

Het stel uit Heerhugowaard is dolgelukkig met hun nieuwe aanschaf. "Het is een typisch Afrikaans huisje met rieten dak en Afrikaanse meubelen. En als je ’s ochtends wakker wordt, lopen de giraffen, gnoes en zebra’s gewoon voor je huissie langs!"

Geluk bij een ongeluk

Het winnen van de BankGiro Loterij ziet Jan Willem als een enorm geluk bij een ongeluk. Tot voor kort had hij bijna niets meer. "Toen onze bank in 2009 failliet ging, begon voor ons de ellende . We moesten ons huis bijna uit, omdat we de hypotheek niet meer konden betalen. Uiteindelijk zijn we gered van de ondergang, maar we hebben alsnog veel geld verloren."

Pennen draaien

Ondanks deze tegenslag gaat het stel niet bij de pakken neer zitten en zoekt naar oplossingen. Jan Willem: “Wist je dat je geld kan verdienen met pennen in elkaar draaien? We kregen per doos uitbetaald." Joyce schafte een boek aan met tips hoe weer snel aan geld te komen. Jan Willem: "Eén tip daarvan was om mee te spelen in een loterij. Dat werd de BankGiro Loterij." Een slimme zet, blijkt nu.

Met pensioen

Het liefst zouden Jan Willem en Joyce direct hun spullen pakken en naar Afrika verhuizen. Maar er moet nog even gewerkt worden. Jan Willem: "De komende jaren verhuren we het huis eerst. November volgend jaar zit al helemaal vol! Maar over een jaar of tien hoop ik met pensioen te kunnen en gaan Joyce en ik er lekker zelf wonen. Het huis heet “Thandiwe”, in het Swahili betekent dat 'geliefd'. Dat kan ons alleen nog maar geluk brengen!"

Laatste nieuws

  • Miljoenensteun voor culturele sector van private fondsen

    BankGiro Loterij en private fondsen komen met Kickstart Cultuurfonds voor theaters, concertzalen, musea en theaterproducenten.

    Lees meer