Feestelijke opening dubbeltentoonstelling Anton Corbijn

Ter ere van de zestigste verjaardag van fotograaf Anton Corbijn, organiseren het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum de overzichtstentoonstelling HOLLANDS DEEP. Zaterdag 21 maart was het openingsfeest van de tentoonstelling die het meest complete overzicht geeft van Corbijns oeuvre tot nu toe. Omdat het Gemeentemuseum Den Haag ieder jaar een schenking krijgt van de BankGiro Loterij, mochten ook tien winnaars bij dit exclusieve VIP-evenement aanwezig zijn.


Voor de ingang van het Gemeentemuseum Den Haag is het een drukte van jewelste. Hoedjes, felgekleurde jassen en artistieke brillen sieren de genodigden die het museum op deze zaterdagavond binnenstappen. Er hangt een opgewonden sfeer, mensen hebben er merkbaar zin in. Niet zo gek als je bedenkt dat de 500 gasten op persoonlijke uitnodiging van Anton Corbijn en het Gemeentemuseum zijn gevraagd bij de opening te zijn. Ook een aantal winnaars van de BankGiro Loterij staan op de gastenlijst. Onder hen Gerdi en Jan uit Naaldwijk. Jan: “Het is fantastisch om hier vanavond te zijn. De steun van de BankGiro Loterij aan culturele organisaties wordt zo wel heel tastbaar.”

"Dat zwart-wit, hè"

Het echtpaar uit Naaldwijk speelt nu zo’n drie jaar mee met de BankGiro Loterij. Ze vinden het belangrijk dat ze door hun deelname aan de loterij het Gemeentemuseum en andere culturele instellingen in Nederland steunen. Gerdi: “Beiden hebben we een grote liefde voor kunst en cultuur. We gaan vaak naar musea. Jan fotografeert een beetje. Zelf schilder ik graag.”
Dat zij vanavond aanwezig mogen zijn, vinden ze best bijzonder. Gerdi: “Ik kende het werk van Corbijn wel, maar nu pas zie ik écht hoeveel moois hij heeft gemaakt. Dat zwart-wit, hè. Prachtig.”

Marlene Dumas & Nick Cave

De tuinzaal van het Gemeentemuseum is inmiddels afgeladen. Na een kort woord van dank van Anton Corbijn zelf, wordt duidelijk dat de avond meer in petto heeft dan zijn foto’s alleen. Kunstenares Marlene Dumas betreedt het podium en spreekt lovende woorden over haar goede vriend. “Wat kun je zeggen over een man met een track record als dat van Anton Corbijn?” En als kers op de taart is er een verrassingsoptreden van zanger Nick Cave, veelvuldig geportretteerd door de fotograaf.

Gerdi-en-Jan-poseren-voor-de-foto-van-Joe-Cocker


Met alle indrukken van zojuist in het achterhoofd lopen Jan en Gerdi langs de wanden vol zwart-wit foto’s. Of ze een favoriet hebben? “Nick Cave, nu ik hem net heb zien optreden”, straalt Gerdi. Jan kiest voor een afbeelding met een jonge Joe Cocker. En ja, daar willen ze best even bij poseren. “Je maakt hem wel in het zwart-wit, hè?”, vraagt Gerdi. “Dat is mooi.”

Wilt u ook meespelen voor het Gemeentemuseum Den Haag? Koop nu een lot

Laatste nieuws

  • Miljoenensteun voor culturele sector van private fondsen

    BankGiro Loterij en private fondsen komen met Kickstart Cultuurfonds voor theaters, concertzalen, musea en theaterproducenten.

    Lees meer