[PERSBERICHT ]

Fries Museum wint BankGiro Loterij Museumprijs 2015 na nek-aan-nekrace

Recordaantal mensen stemde dit jaar op favoriete museum


Amsterdam, 16 april 2015 - Het Fries Museum is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2015 en wint daarmee een bedrag van € 100.000. Het museum liet met 40,1% van de stemmen de andere genomineerden, het Zeeuws Museum (32,3%) en het Amsterdam Museum (27,6%), na een nek-aan-nekrace achter zich. Dit jaar werd een recordaantal van 71.469 stemmen uitgebracht op de drie genomineerde musea. De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

Donderdag 16 april verrasten Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, Judith Lingeman, Hoofd afdeling Goede Doelen BankGiro Loterij, en Siebe Weide, algemeen directeur van de Museumvereniging, het Fries Museum met de cheque van € 100.000.

Saskia Bak, directeur Fries Museum: “We zijn ongelooflijk blij en grutsk! We voelen ons heel vereerd dat zoveel Friezen op ons gestemd hebben. Sommige mensen hebben zelfs hun hele familie- en vriendenkring opgeroepen, echt fantastisch dat het museum zo gedragen wordt. De prijs zetten we natuurlijk in voor de Friese cultuur, in een bijzonder project gaan we de Friezen actief betrekken bij hun eigen geschiedenis.”

Recordaantal stemmers

Dit jaar stemde een recordaantal van ruim 71.000 mensen op hun favoriete museum. “Hiermee is de Museumprijs een van de grootste publieksprijzen in Nederland”, aldus Adriana Esmeijer. Tot het einde bleef het een nek-aan-nekrace tussen het Fries Museum (28.689 stemmen) en het Zeeuws Museum (23.059 stemmen). Uiteindelijk kwam het Fries Museum na een eindsprint met een verschil van 5.630 stemmen als winnaar uit de bus. Het Amsterdam Museum eindigde als derde met 19.721 stemmen.

Streek- of stadshistorisch museum

Dit jaar werd de BankGiro Loterij Museumprijs uitgereikt aan het streek- of stadshistorisch museum dat het verhaal van de stad of streek op de meest aantrekkelijke manier weet te vertellen, en zo een breed publiek weet aan te spreken. Een vakjury selecteerde de drie musea. Via www.museumprijs.nl kon het publiek van 10 maart tot en met 12 april stemmen op de genomineerde musea.

Het Fries Museum werd door de vakjury genomineerd, omdat het museum er op krachtige wijze in geslaagd is de Friese identiteit bij een breed publiek over het voetlicht te brengen. De presentatie van de collectie is vernieuwend en origineel door bijzondere combinaties van herkenbare en minder bekende verhalen, een zeer mooie mix van statische, esthetische en verhalende presentatievormen en door een optimale vermenging van kunst en geschiedenis.

Gevestigde publieksprijs

De BankGiro Loterij Museumprijs is een gevestigde publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste prijs voor musea in Nederland. Inmiddels rekent de Museumprijs zich tot een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Recente winnaars van de prijs zijn het Klok & Peel Museum Asten (2014), Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013), Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010), het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009) en het Hunebedcentrum in Borger (2008). Het oude stemrecord stamt uit 2009. Toen werd er 51.339 keer gestemd op de genomineerde musea.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Voor inhoudelijke vragen over de prijs en jurering: Prins Bernhard Cultuurfonds, afdeling persvoorlichting T: 06 512 76 435 E: pers@cultuurfonds.nl

Voor vragen over de campagne en stemronde: BankGiro Loterij, afdeling Communicatie T: 020 – 5737 677 E: communicatie@bankgiroloterij.nl

Voor vragen over de genomineerde musea: Museumvereniging, afdeling communicatie T: 020 – 5512 900 E: ckeijzer@museumvereniging.nl

Foto 1 - Fries Museum wint BankGiro Loterij Museumprijs Foto 2 - Fries Museum wint BankGiro Loterij Museumprijs