Fries Museum wint Museumprijs

Het Fries Museum is dé grote winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2015. Het museum uit Leeuwarden wint daarmee een bedrag van € 100.000. Het Fries museum liet met 40,1% van de stemmen de andere genomineerden, het Zeeuws Museum (32,3%) en het Amsterdam Museum (27,6%) achter zich. Dit jaar werd een recordaantal van 71.469 stemmen uitgebracht op de drie genomineerde musea.

Donderdag 16 april verrasten Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, Judith Lingeman, Hoofd afdeling Goede Doelen BankGiro Loterij en Siebe Weide, algemeen directeur van de Museumvereniging, het Fries Museum met de cheque van € 100.000.

Saskia Bak, directeur Fries Museum: “We zijn ongelooflijk blij en grutsk! We voelen ons heel vereerd dat zoveel Friezen op ons gestemd hebben. Sommige mensen hebben zelfs hun hele familie- en vriendenkring opgeroepen, echt fantastisch dat het museum zo gedragen wordt. De prijs zetten we natuurlijk in voor de Friese cultuur, in een bijzonder project gaan we de Friezen actief betrekken bij hun eigen geschiedenis.”

De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.