Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs bekend

29 maart 2016 - Nationaal Militair Museum in Soest, Nationaal Monument Kamp Vught en Verzetsmuseum Amsterdam zijn genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2016, een publieksprijs die dit jaar gaat naar een oorlogs-, verzetsmuseum of herinneringscentrum. Het winnende museum krijgt 100.000 euro. Vanaf dinsdag 29 maart kan het publiek stemmen op het ‘Museum van het jaar’ via www.museumprijs.nl.

De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en om een breed publiek bij deze musea te betrekken.

Oorlog, verzet en herinnering

De BankGiro Loterij Museumprijs is dit jaar bestemd voor het oorlogs-, verzetsmuseum of herinneringscentrum dat er het beste in slaagt het verhaal over de Eerste en/of Tweede Wereldoorlog op een aansprekende wijze aan een breed publiek te presenteren. Een vakjury selecteerde de drie genomineerde musea. Militair historicus en onderzoeker Christ Klep werd dit jaar toegevoegd als expert jurylid.

Dichtbij en toch ver weg


Volgens expertjurylid Klep is voor de huidige generatie oorlog een vreemd element in hun bestaan: “De oorlogen in Syrië of Afghanistan zijn dichtbij op tv en tegelijk ver weg in ons hoofd. We vergeten nog wel eens dat onze welvaartsstaat, onze democratie en Europa voor een belangrijk deel wortels hebben in de oorlog.”

De genomineerde musea zijn méér dan een dagje-uit: “Het zijn bovenal herinneringsplekken, die ons doen beseffen dat wat tóen gebeurde, sterk doorwerkt in het heden. Plekken om na te denken. Over hoe het zo ver kon komen. En vooral ook om van te leren”, aldus Christ Klep.

Stemmen

Het publiek kan op www.museumprijs.nl vanaf 29 maart tot en met 26 april aanstaande stemmen op een van de drie musea. Op dinsdag 3 mei wordt de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2016 bekend.

Achtergrond nominatie

De vakjury heeft de genomineerde musea geselecteerd om verschillende redenen.

  • Het Nationaal Militair Museum in Soest, een nieuw museum over de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst, viel bij de jury op door de ruime en toegankelijke opzet. De vormgeving van het gebouw en de presentaties ondersteunen het inhoudelijk uitstekend uitgewerkte verhaal en nodigen de bezoeker uit bij zichzelf na te gaan welke keuzes hij of zij in een oorlogssituatie zou maken.

  • Bij het Verzetsmuseum Amsterdam is volgens de vakjury goed nagedacht over de gekozen benadering van het verzet tegen het nationaalsocialisme en fascisme tijdens de Tweede Wereldoorlog: soms geplaatst binnen een brede context en soms juist ingezoomd op één of twee aspecten. Het ‘Verzetsmuseum Junior’ – speciaal gericht op kinderen – werd beoordeeld als didactisch uitermate sterk.

  • Volgens de vakjury is Nationaal Monument Kamp Vught er op uitstekende wijze in geslaagd de dramatiek van dit voormalige SS-concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog om te zetten in een reële beleving. De verhaallijnen zijn bijzonder goed en overtuigend doorgetrokken naar het heden. Voorbeeldstellend is het museum in de wijze waarop het leven in een SS-concentratiekamp wordt verbeeld: informatief voor verschillende bezoekerscategorieën, sober, doeltreffend en beklemmend.

Gevestigde publieksprijs

De BankGiro Loterij Museumprijs – uitgereikt sinds 1990 – is met in 2015 een recordaantal van ruim 70.000 stemmers, een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Fries Museum in Leeuwarden (2015), Klok & Peel Museum Asten (2014), Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013), Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012) en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010).