PERSBERICHT

Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs 2015 bekend

Amsterdam Museum, Fries Museum en Zeeuws Museum maken kans op 100.000 euro

Amsterdam, 10 maart  2015 – Het Amsterdam Museum, het Fries Museum en het Zeeuws Museum strijden dit jaar om de BankGiro Loterij Museumprijs 2015 en het bijbehorende prijzenbedrag van 100.000 euro. De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. Vanaf vandaag kan het publiek stemmen op zijn of haar favoriete museum via www.museumprijs.nl.

Dit jaar gaat de BankGiro Loterij Museumprijs 2015 naar het streek- of stadshistorisch museum dat er het beste in slaagt de streek- of stadsgeschiedenis op een aantrekkelijke manier te presenteren voor een breed publiek. Een vakjury selecteerde de drie genomineerde musea. Via www.museumprijs.nl kan het publiek van achttien jaar of ouder van 10 maart tot en met 12 april stemmen. Op donderdag 16 april is de bekendmaking van de winnaar van de Museumprijs 2015.

Volgens de vakjury is het Amsterdam Museum, dat volledig gericht is op de geschiedenis van de eigen stad, er zeer goed in geslaagd de stad actief te betrekken bij het verbeelden van zowel de historische als actuele ontwikkelingen in Amsterdam.

Het Fries Museum viel bij de jury op met de vernieuwende en originele presentatie van de collectie en door een optimale vermenging van kunst en geschiedenis: ‘Een bijzondere combinatie van herkenbare en minder bekende verhalen’.

In het Zeeuws Museum wordt het verhaal van Zeeland op een opvallend originele en vindingrijke manier gepresenteerd. “Het museum combineert de lokale geschiedenis op een verrassende wijze met de actualiteit,” aldus de vakjury.

Gevestigde publieksprijs
De BankGiro Loterij Museumprijs geldt als een gevestigde publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste prijs voor musea in Nederland. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Inmiddels rekent de Museumprijs zich met gemiddeld meer dan 30.000 stemmers tot één van de grootste culturele publieksprijzen. Eerdere winnaars zijn: Klok & Peel Museum Asten (2014), Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013), Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010), het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009), het Hunebedcentrum in Borger (2008) en De Menkemaborg in Uithuizen (2007).

Het Amsterdam Museum

Het Fries Museum

Het Zeeuws Museum