Koninklijke geschenken bij Rijksmuseum Volkenkunde

Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden heeft sinds kort een speciaal aanwinstenkabinet waar bijzondere aankopen en schenkingen worden getoond. Ter ere van de eerste Koningsdag zijn er drie bijzondere krissen te zien.

Vorsten en sultans in Indonesië bezaten vaak een of meerdere krissen. Samen met sieraden en kostbare voorwerpen weerspiegelden ze de macht van de heersers. De winnaar van een strijd of oorlog was de partij die de belangrijkste kris in handen kreeg. Bijzondere krissen werden ook regelmatig als relatiegeschenken uitgewisseld. Op die manier kregen ook de Nederlandse koning Willem I en de gouverneurs-generaal in Nederlands-Indië bijzondere krissen cadeau van Indonesische vorsten. Een groot aantal daarvan is in de loop van de tijd terechtgekomen in Rijksmuseum Volkenkunde.

Zo is er de Balinese kris die de heer F.A.A. Duynstee schonk. Een bijzonder exemplaar, omdat hij eerder deel uitmaakte van de collectie van wijlen Prins Bernhard. Die op zijn beurt had de kris ooit van president Soeharto van Indonesië gekregen. Samen met deze recente schenking wordt een tweede koninklijk geschenk uit de museumverzameling getoond en een vergelijkbare kris die het museum in 2010 uit een legaat heeft ontvangen.