Geld

"Laat de kinderen maar genieten"

21 september 2016 - In een historische treincoupé in Het Spoorwegmuseum, culturele partner van de BankGiro Loterij, werden in Jan Pieter en zijn vrouw Gerrie verrast met € 100.000,-.

Met een gezicht vol ongeloof neemt Jan Pieter de cheque in ontvangst. Maar even later begint de 86-jarige Raaltenaar te stralen. En niet omdat hij zelf grootse plannen heeft met het geldbedrag…

“Hun verhalen zijn meer waard dan geld”

“Mijn vrouw en ik zijn heel gelukkig samen”, vertelt Jan Pieter tijdens de uitreiking aan BankGiro Loterij-ambassadeur Robert ten Brink. “Ik heb 46 jaar gewerkt als belastingambtenaar. Ik begon op 14-jarige leeftijd, direct vanuit het lager onderwijs. Mijn eerste salaris was 28 gulden en 33 cent. Dat was een enorm bedrag in die tijd. Nu geniet ik alweer 26 jaar van mijn pensioen. Gerrie en ik koesteren elke dag.”

Echte rijkdom

“We hebben vier kinderen en tien kleinkinderen”, vervolgt Jan Pieter. “Dat is pas échte rijkdom. We hebben een ontzettend hechte familieband. Als er problemen zijn bijvoorbeeld, steunen we elkaar waar we kunnen. Daarbij hebben mijn vrouw en ik al een respectabele leeftijd. Dus we hebben besloten: laat de kinderen maar meegenieten van dit mooie bedrag. Hun verhalen zijn voor ons meer waard dan geld.”

Op wereldreis?!

En hoe is het nu, zo’n anderhalve maand later? Jan Pieter: “Zodra het geld op onze rekening stond, hebben we meteen een bedrag aan de kinderen en kleinkinderen overgemaakt. Dat geeft een fijn en tevreden gevoel. We hebben de kleinkinderen gezegd dat ze er, in overleg met hun ouders, mee mogen doen wat ze willen. ‘Ook op wereldreis?!’ vroeg er één. ‘Natuurlijk mag dat’, zeiden wij. ‘Als jullie maar bij ons langskomen met de leuke verhalen!’ Op die manier genieten wij net zo goed.”