Nana wint

"Mijn dromen worden werkelijkheid!"

29 mei 2017 - De 55-jarige Nana uit Den Helder heeft altijd hard moeten werken in de zorg om het huishouden draaiende te houden. En om haar drie kinderen, grotendeels alleen, op te voeden. Hoe pittig het soms ook is, Nana blijft altijd lachen.

Behalve op die ene dag in april toen zij door de BankGiro Loterij werd verrast met een cheque van € 1 miljoen. Toen barstte zij in tranen uit. Nana: “Elke dag bid ik van dankbaarheid. Hier heb ik 30 jaar nooit van durven dromen.”

Begin april werd Nana naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, cultureel partner van de BankGiro Loterij, gelokt. Met haar oudste dochter aan haar zijde trok zij gespannen de BankGiro Loterij-envelop open. Overmand door emotie vlogen Nana en haar dochter elkaar in de armen.

Zieke moeder in Indonesië helpen

“Ik kan het niet geloven”, reageerde Nana op dat moment. “Mijn moeder woont in Indonesië en heeft een zware vorm van Parkinson. Ik wil haar al haar zo lang helpen, maar ik heb niet veel te besteden. Nu kan ik eindelijk naar haar toe!”

Droom van een huis

Nu, anderhalve maand na de prijsuitreiking, kan Nana soms nog maar moeilijk geloven dat het lot haar zo goed gezind was. “Ik heb twee weken slapeloze nachten gehad. Als ik er over praat, krijg ik weer tranen in mijn ogen”, lacht de van oorsprong Indonesische. Behalve haar moeder helpen, heeft Nana inmiddels ook een paar andere langgekoesterde dromen kunnen realiseren. “Ik heb ons huurhuis kunnen kopen! We hebben altijd gehuurd, maar dat was elke maand zo duur. Nu is het van onszelf. Daar ben ik ontzettend blij mee.”

Kinderen verwennen

Verder worden haar twee dochters en zoon ook goed verwend. Nana: “De jongste gaat binnenkort naar Eindhoven om te studeren. Ik ben van plan zijn studentenhuis te kopen. Dat is denk ik een veilige investering. Dan heb ik over dertig jaar ook nog plezier van dit mooie bedrag.”

Pedicuresalon

De opleiding tot pedicure die Nana volgt, is nu maandelijks ook een zorg minder. “Eigenlijk wilde ik niet naar de uitreiking komen van de BankGiro Loterij, want ik had een opleidingsdag. Dat is per keer 50 euro, dus daar kan ik niet zomaar weg blijven.” Lachend: “Gelukkig was het de moeite waard te komen en misschien kan ik later zelfs mijn andere droom realiseren: mijn eigen pedicuresalon openen!”

Slippers van € 100,-

En ook al blijft er nog genoeg geld over om leuke dingen van te doen, Nana zet de rest weg. Shoppen in de P.C. Hooftstraat en een sjieke auto gaan er bij haar niet in. Nana: “Ik zóu nu bijvoorbeeld die mooie slippers van € 100,- kunnen kopen. Maar na een leven lang zuinig te hebben geleefd, kan ik dat niet. Daar ben ik te nuchter voor. ”