PERSBERICHT


Miljoenen voor cultuur in Gelderland dankzij deelnemers BankGiro Loterij

Schenkingen voor Paleis Het Loo en het Nederlands Openluchtmuseum


Amsterdam, 11 februari 2015 – In Gelderland ontvangen zes culturele organisaties opnieuw een miljoenenbedrag van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. Het gaat hierbij om zowel vaste jaarlijkse bijdragen als eenmalige schenkingen. Zo ontvangen onder meer Paleis Het Loo en het Nederlands Openluchtmuseum, beiden een vaste begunstigde van de loterij, een extra bijdrage. Dit is op dinsdag 10 februari tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala in de Beurs van Berlage in Amsterdam bekendgemaakt.

350.000 euro voor replica’s Delfts blauwe vazen uit 17e eeuw
Paleis Het Loo ontvangt een extra bijdrage van 350.000 euro van de BankGiro Loterij om 45 replica’s van originele Delfts blauwe tuinvazen uit de 17e eeuw te maken. De vazen worden in 2016 in de volledig gerenoveerde Paleistuinen geplaatst. Hiermee wil Paleis Het Loo haar oorspronkelijke geschiedenis aan het grote publiek presenteren.

De BankGiro Loterij reikt tijdens het Goed Geld Gala in de Beurs van Berlage in Amsterdam in totaal miljoenen uit aan culturele organisaties in Gelderland zoals Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum, CODA, Kröller-Müller Museum en Museum de Valkhof. De BankGiro Loterij reikt tijdens het Goed Geld Gala in de Beurs van Berlage in Amsterdam in totaal miljoenen uit aan culturele organisaties in Gelderland zoals Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum, CODA, Kröller-Müller Museum en Museum de Valkhof.

Download hier de HR afbeelding van Paleis het Loo


“We zijn ongelooflijk blij want we liepen al geruime tijd met het idee rond om de Delftsblauwe aardewerken terug te brengen. We willen 45 Delftsblauwe aardewerken in de stijl van de 17e eeuw namaken. Het is fantastisch dat we dit met deze bijdrage volledig kunnen financieren”, aldus Paleis Het Loo directeur Michel van Maarseveen.

Ruim 8 ton voor canon van de Nederlandse geschiedenis
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem ontvangt van de BankGiro Loterij een extra bijdrage van ruim € 800.000. Het ministerie van OCW heeft het museum de opdracht gegeven een canon van de Nederlandse geschiedenis te presenteren. Met de bijdrage van de loterij wordt de presentatie verfraaid en in een historisch mondiaal perspectief geplaatst.

Ruim 2 ton voor nieuw sieradenmuseum
CODA (Cultuur Onder Dak Apeldoorn) ontvangt een eenmalige schenking van 255.000 euro om de inrichting van hét sieradenmuseum m van Nederland te verbeteren. CODA beheert de sieradencollectie van het Rijk. Daarnaast wil het museum actuele collecties aankopen.

Structurele steun voor cultuur in Gelderland
Hieronder een overzicht van culturele organisaties en de vaste, jaarlijkse bijdrage die zij van de BankGiro Loterij ontvangen. In de derde kolom staan de geoormerkte bijdragen. Enkele musea hebben dankzij het zogeheten geoormerkt werven van de loterij extra geld opgehaald. Met het geoormerkt werven sporen culturele organisaties bezoekers aan om met de loterij mee te spelen voor hun museum. De helft van de maandelijkse lotprijs gaat dan naar het betreffende museum.

Museum: Vaste bijdrage: Geoormerkte bijdrage:
Afrika Museum Onderdeel Nationaal Museum van Wereldculturen: 500.000 euro
Kröller-Müller Museum Onderdeel van de vier Rijksmusea: 7.476.313 euro 11.593 euro
Museum Arnhem 200.000 euro
Museum Het Valkhof 200.000 euro
Nederlands Openluchtmuseum 500.000 euro 180.120 euro
Paleis Het Loo 300.000 euro 192.542 euro

Ruim 62,5 miljoen euro voor cultuur in Nederland
Dankzij de bijna 600.000 deelnemers schenkt de BankGiro Loterij dit jaar ruim 62,5 miljoen euro aan cultuur in Nederland. In 2014 realiseerde de loterij dankzij de lotverkoop een totaalinleg van 125,1 miljoen euro. De helft hiervan komt direct ten goede aan organisaties die werken op het terrein van cultuur en monumentenzorg in Nederland.

Kijk voor het volledige overzicht van de BankGiro Loterij-toekenningen aan culturele instellingen op onze website.

Over de BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2014 ruim 62,5 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen en het Fries Museum. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen. De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn, samen met de Postcode Loterijen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen wereldwijd.
www.bankgiroloterij.nl

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

BankGiro Loterij, afdeling Communicatie
T: 020 – 5737 677
E: communicatie@bankgiroloterij.nl

Beeldmateriaal
In de bijlage van dit bericht vindt u twee foto’s. Dit hoge resolutie beeldmateriaal is rechtenvrij voor publicitaire doeleinden te gebruiken.
Bij plaatsing s.v.p. vermelden: Fotocredits Roy Beusker Fotografie.

Fotobijschrift:
De BankGiro Loterij reikt tijdens het Goed Geld Gala in de Beurs van Berlage in Amsterdam in totaal miljoenen uit aan culturele organisaties in Gelderland zoals Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum, CODA, Kröller-Müller Museum en Museum de Valkhof.