Winnaars van de Molenprijs

Molen De Lastdrager wint BankGiro Loterij Molenprijs 2018!

5 oktober 2018 – Molen De Lastdrager uit het Noord-Hollandse Hoogwoud is de glorieuze winnaar geworden van de BankGiro Loterij Molenprijs 2018. De Hollandsche Molen maakte dit bekend tijdens het jaarlijkse Molenfeest dat deze keer in Ede werd gehouden.

De molen wist 9.076 stemmen te verzamelen en sleepte daarmee de hoofdprijs van € 95.000,- binnen. Met dit geld gaat eigenaar Stichting De Westfriese Molens de maalinrichting, het 'hart' van de molen weer terugbrengen.

Molenaar Cees Mens, de kopman van de enthousiaste vrijwilligersploeg die de stemmen vergaarde, reageerde dolblij: "Dat hart gaat er komen, Dat weet ik nu zeker!"' De Lastdrager is een van de oudste houten molens van Nederland. Vele tientallen jaren geleden is de maalinrichting uit deze korenmolen uit - vermoedelijk - 1645 verwijderd.

Recordaantal stemmen

In totaal werd in de stemmaand september het recordaantal van 38.260 stemmen uitgebracht. De Lastdrager was vier concurrenten de baas. Deze blijven echter niet met lege handen achter. Zij krijgen één euro voor elke ontvangen stem. Dat betekent dat de ‘Meule van Wassens’ in Zuidwolde € 8.954,-, Molen No. 3 in Aarlanderveen € 8.277,-, de Korenmolen van Oostvoorne € 7.583,- en De Hoop in Oldebroek € 4.370,- voor hun projecten incasseren.

Reguliere bijdragen

De BankGiro Loterij Molenprijs werd uitgereikt tijdens het vierde Molenfeest. Tijdens dit jaarlijkse evenement vindt niet alleen de bekendmaking plaats van de winnaar van de Molenprijs. Daarnaast worden de reguliere bijdragen uit het Molenfonds officieel openbaar gemaakt. Dit jaar ontvangen in totaal 15 projecten € 158.750,- uit dit fonds.

Over het Molenfonds en de BankGiro Loterij Molenprijs

Met het Molenfonds legt vereniging De Hollandsche Molen een structurele financieringsbasis voor restauraties en onderhoud van de Nederlandse molens. Het fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, die zich ook heeft verbonden aan de BankGiro Loterij Molenprijs, één van de publieksacties binnen het Molenfonds. Met de BankGiro Loterij Molenprijs laten beide organisaties zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt molens in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.