Molenprijs

Molen De Ooievaar winnaar BankGiro Loterij Molenprijs

Tijdens het Nationale Molenfeest op donderdag 15 oktober werd feestelijk onthuld dat molen De Ooievaar in Zaandam de grote winnaar is van de BankGiro Loterij Molenprijs 2015. Uit handen van Vereniging De Hollandsche Molen ontvingen zij een geldbedrag van € 50.000,-.

Het gewonnen geldbedrag wordt gebruikt om de oude haven met kraangang naast de molen in oude staat te herstellen. Zo wordt De Ooievaar weer toegankelijk gemaakt voor het publiek. Op dit moment staat de molen ingeklemd tussen fabrieksgebouwen en water waardoor het niet meer bereikbaar is voor belangstellenden. Met de komst van de haven wordt een nieuwe vrije toegang tot de molen gerealiseerd.

Voor de BankGiro Loterij Molenprijs waren vier molenprojecten genomineerd. Gezamenlijk ontvingen zij 24.246 stemmen. Winnaar De Ooievaar haalde een totaal van 7.097 stemmen binnen. De nummers twee tot en met vier krijgen allemaal één euro per uitgebrachte stem. Hierdoor ontvangen De Thornsche Molen in Persingen
€ 6.668,-, Korenmolen De Hoop in Keldonk € 5.860,- en De Heimolen in Rucphen
€ 4.621,-.

BankGiro Loterij Molenfonds

Het was de eerste keer dat het Nationale Molenfeest werd georganiseerd. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt de winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs bekend gemaakt. Deze prijs is onderdeel van het op 15 oktober gelanceerde BankGiro Loterij Molenfonds. Met dit fonds legt vereniging De Hollandsche Molen een structurele financieringsbasis voor restauraties en onderhoud van de Nederlandse molens en het organiseren van de Nationale Molendag en de BankGiro Loterij Molenprijs. De BankGiro Loterij heeft zich voor vier jaar verbonden aan het Molenfonds.