Molen De Salamander wint Molenprijs 2014

Minimaal verschil met concurrentie

Amsterdam – 2 oktober 2014 - Na een ongemeen spannende strijd heeft Molen De Salamander in Leidschendam de BankGiro Loterij Molenprijs met 26,9 % van de in totaal 27.580 uitgebrachte stemmen in de wacht gesleept. Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, overhandigde vandaag in het Overijsselse Hoonhorst de cheque van 50.000,- aan Stichting De Salamander. De stichting bleef met 7411 stemmen de nummer 2, Molen Hermien in Harreveld, met 7131 stemmen, nipt voor. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het volgens het publiek meest aansprekende molenproject.

Molen De Salamander
Met dit geld kan Stichting De Salamander naast de molen een mooi nieuw educatief centrum laten bouwen. Met dit nieuwe educatief centrum kan men bezoekers goed ontvangen. Bovendien hebben de molenaar en de molengidsen dan meer ruimte om iedereen het molenaarsvak en de werking van de molen goed uit te leggen. Bekijk ook het onderstaande filmpje van De Salamander.

De prijsuitreiking
De onderstaande foto's geven een sfeerimpressie van de prijsuitreiking. Het team van molen De Salamander in Leidschendam neemt de enorme cheque in ontvangst.

De Salamander wint BankGiro Loterij Molenprijs 2014 Molen De Salamander wint Molenprijs 2014

Foto's: Vereniging De Hollandsche Molen.

Genomineerden
De overige genomineerden gaan niet met lege handen naar huis. Zij ontvangen 1 euro voor elke stem dat op hun project is uitgebracht. Dat betekent dat nummer 2: Molen Hermien in Harreveld (GL) € 7131,- , nummer 3: Molen Goliath in Uithuizermeeden (GR) € 4845,-, nummer 4: Molen De Vlijt in Meppel (DR) € 4117,- en nummer 5: Molen Vogelzicht in Kuitaart (ZL) € 4076,- kunnen besteden voor de realisatie van hun plannen. Het totale prijzengeld bedraagt € 70.169,-.

Juryprijs
Naast de publieksprijs wordt dit jaar voor de eerste maal ook een juryprijs toegekend. Deze gaat naar Molen Goliath in Uithuizermeeden. Volgens de jury is Molen Goliath erin geslaagd ‘door uitbundige communicatie Noordoost Groningen heel dichtbij te brengen. De molen betrekt de mensen uit de hele omgeving en ver daar buiten bij zijn plannen, op een manier die jong en oud enthousiast maakt voor de molen en het vak van molenaar’.

BankGiro Loterij Molenprijs
De BankGiro Loterij Molenprijs bestaat sinds 2011 en wordt ieder jaar uitgereikt door vereniging De Hollandsche Molen en de BankGiro Loterij. Met de prijs willen deze organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De BankGiro Loterij is dé cultuurloterij van Nederland. Zij steunt goede doelen en culturele organisaties die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed. Eerdere winnaars waren Molen van Fakkert in Hoonhorst (2013), Korenmolen De Regt in Nieuw-Lekkerland (2012) en Krijtmolen d’Admiraal in Amsterdam (2011).