Traanroeier wint

Molen De Traanroeier wint BankGiro Loterij Molenprijs 2017

6 oktober 2017 - Texelse molen de Traanroeier in Oudeschild heeft de BankGiro Loterij Molenprijs 2017 gewonnen. Dat maakte vereniging De Hollandsche Molen bekend tijdens het Nationale Molenfeest. De molen wint dankzij 10.794 stemmen de hoofdprijs van € 50.000,-.

Met dat bedrag kan de molen weer waterdicht wordt gemaakt met een nieuw rieten dak. Voor de 7e BankGiro Loterij Molenprijs waren vier molenprojecten genomineerd die gezamenlijk 30.637 stemmen ontvingen, een recordaantal in het bestaan van de Molenprijs.

De tijd, stormen, zeewind en vogels hebben hun tol geëist van het rieten dak van molen De Traanroeier. Lekkage dreigt, funest voor het houtwerk en het graan. Met het geld van de BankGiro Loterij Molenprijs kan de hele romp opnieuw gedekt worden. En zo blijft deze molen behouden en te bezoeken door het publiek.

Shaken

"Ik sta nog steeds te shaken", aldus Daphna Lavy, een van de vrijwilligers bij molen De Traanroeier. "De spanning en druk om goed te werven was vanaf de eerste dag zo hoog, dat ik nog even moet bijkomen". Corinna Hordijk (museummanager Kaap Skil) vult Daphna aan: "Dat we de molen waterdicht kunnen maken, de molen kan blijven draaien en de molenaars aan het werk kunnen blijven, dat is natuurlijk een fantastisch resultaat".

De andere genomineerden die niet de hoofdprijs wonnen, kregen één euro per ontvangen stem. Hierdoor ontvingen molen De Hoop in Hellendoorn € 9.069,-, de Volmolen in Loobeek/Venray € 5.472,- en molen De Kroon in Arnhem € 5.302,-.

Het Nationale Molenfeest

De BankGiro Loterij Molenprijs werd uitgereikt tijdens het 3e Nationale Molenfeest. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt naast de bekendmaking van de winnaar van de Molenprijs, ook de gelden bekend gemaakt die het Molenfonds uitkeert. Dit jaar ontvangen in totaal 19 molenprojecten € 239.857,- uit het Molenfonds via reguliere budgetten, crowdfunding en de BankGiro Loterij Molenprijs.