Museum de Bastei ontvangt € 300.000,- van BankGiro Loterij

In totaal schenkt BankGiro Loterij ruim € 2 miljoen aan cultuursector Gelderland

16 februari 2017 – Feest voor Museum de Bastei. Gerard Mangnus, directeur van het Nijmeegse museum, mocht zojuist een cheque van € 300.000,- in ontvangst nemen tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala in Amsterdam. Met dit bedrag kan het museum de unieke archeologische fundamenten toegankelijk maken voor haar publiek.

Gerard Mangnus, directeur van de Bastei: “Wat een geweldig nieuws dat we ons nieuwe museum hiermee kunnen verrijken. Tijdens de bouw van het museum zijn er unieke archeologische ontdekkingen gedaan. Romeinse muren en delen van een haven, verdedigingstorens uit verschillende middeleeuwse periodes en woningen en stadskastelen uit de 12e tot de 17e eeuw zijn blootgelegd. Deze bodemvondsten worden aan het natuurhistorische verhaal in het museum toegevoegd. De bijdrage van de BankGiro Loterij is bestemd voor de museale presentatie daarvan.”

Ruim € 2 miljoen voor cultuursector in Gelderland

In totaal ontvangen zes culturele organisaties in Gelderland dit jaar een bijdrage van de BankGiro Loterij. Een overzicht van de ruim € 2 miljoen die is verdeeld:

  • De Bastei (Nijmegen): € 300.000,-
  • Kröller-Müller Museum (Otterloo): € 43.554,-*
  • Museum Arnhem (Arnhem): € 200.000,-
  • Afrika Museum (Berg en Dal): € 1.756,-**
  • Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem): € 708.717,-
  • Paleis Het Loo (Apeldoorn): € 760.443,-

* Deze bijdrage wordt nog verhoogd, het Kröller-Müller Museum ontvangt ook nog een deel van de € 7.094.876,- die wordt onderverdeeld onder de vier rijksmusea in Nederland (Rijksmuseum, Mauritshuis, Van Gogh Museum en Kröller-Müller Museum.
**Deze bijdrage wordt nog verhoogd, het Afrika Museum ontvangt ook nog een deel van de € 500.000,- die het Nationaal Museum van Wereldculturen verdeelt over het Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Tropenmuseum.

Totale steun aan culturele sector groeit naar € 66,9 miljoen

De schenkingen voor cultuur zijn mogelijk dankzij de ruim 580.000 loterijdeelnemers die met de BankGiro Loterij meespelen. De helft van ieder lot gaat naar cultuur. Deelnemers kunnen ervoor kiezen cultuur breed te steunen of een culturele instelling naar keuze. Dankzij de ruim 580.000 loterijdeelnemers kan de loterij dit jaar een recordbedrag € 66,9 miljoen chenken aan musea en andere culturele instellingen. Dat is € 4,1 miljoen meer dan vorig jaar.

Een overzicht van alle schenkingen is hier terug te vinden.

Beeldmateriaal uitreiking De Bastei

Goed Geld Gala - De Bastei