Museum Sterrenwacht Sonnenborgh in 2018 volledig vernieuwd dankzij schenking BankGiro Loterij

Vijf Utrechtse musea ontvangen in totaal ruim € 1,4 miljoen

16 februari 2017 – Feest voor vijf Utrechtse musea. Zojuist is tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala in Amsterdam bekendgemaakt dat zij allemaal een tonnenschenking ontvangen. De schenkingen variëren van ruim € 200.000,- tot ruim 490.000,-. Museum Sterrenwacht Sonnenborgh ontving € 250.000,- en heeft hiermee de financiering rond om het museum volledig vernieuwen.

Museum Sterrenwacht Sonnenborgh ontvangt een eenmalige schenking van de BankGiro Loterij. Het museum is de grootste en oudste nog werkende publiekssterrenwacht en museum ineen. Met de schenking van de BankGiro Loterij heeft het museum de financiering rond om het gebouw te vernieuwen. Het complex zelf wordt zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke vorm van de 19e eeuw. De collectie en de sterrenkunde komen tot leven, waarbij de bezoeker een reis door ons sterrenstelsel maakt. Sonnenborgh hoopt de make-over eind 2018 gerealiseerd te hebben en aan het publiek te kunnen laten zien. Tot die tijd zijn het museum en de sterrenwacht gewoon geopend.

Ruim € 1,4 miljoen voor cultuursector in Utrecht

Naast Museum Sterrenwacht Sonnenborgh ontvingen nog vier musea in de provincie Utrecht een schenking van de BankGiro Loterij:

  • Centraal Museum Utrecht: € 304.724,-
  • Het Spoorwegmuseum: € 492.934,-
  • Museum Catharijneconvent: € 207.347,-
  • Museum Speelklok: € 200.722,-

Totale steun aan culturele sector groeit naar € 66,9 miljoen

De schenkingen voor cultuur zijn mogelijk dankzij de ruim 580.000 loterijdeelnemers die met de BankGiro Loterij meespelen. De helft van ieder lot gaat naar cultuur. Deelnemers kunnen ervoor kiezen cultuur breed te steunen of een culturele instelling naar keuze. In totaal kan de BankGiro Loterij dit jaar € 66,9 miljoen schenken aan 66 musea en andere culturele instellingen door heel Nederland. Dat is € 4,1 miljoen meer dan vorig jaar.

Een overzicht van alle schenkingen is hier terug te vinden.

Beeldmateriaal uitreiking Museum Sterrenwacht Sonnenborgh

Goed Geld Gala - Museum Sterrenwacht Sonnenborgh