Museumbezoek blijft meest favoriete cultuuruitje, festivalbezoek in de lift

4 juli 2016 - Museumbezoek staat met stip op nummer één als favoriete culturele uitje, ook voor deze zomer. Dat geeft 37% van de Nederlanders aan. De populariteit van festivalbezoek neemt toe. Bijna de helft van de jongeren van 18 tot en met 34 jaar verkiest een bezoek aan een festival boven een museum. Zo blijkt uit het tweejaarlijkse cultuuronderzoek van onderzoeksbureau SAMR naar de participatie en de waardering van cultuur door Nederlanders. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.

Uitgaven aan cultuur gestegen

Sinds 2014 besteden Nederlanders 10% meer aan culturele uitjes. Bij eenzelfde onderzoek van de BankGiro Loterij in 2014 gaven Nederlanders aan gemiddeld 180 euro per jaar te besteden aan cultuur. Nu zegt men 198 euro uit te geven. Nederlanders maken gemiddeld 4,7 culturele uitjes per jaar, maar zouden bijna dubbel zoveel keer (9,2 uitjes per jaar) eropuit willen gaan. 37% van de Nederlanders geeft aan dat de kosten hen weerhoudt om meer culturele uitjes te ondernemen.

Utrechters het meest reislustig


Utrechters zijn het meest bereid om heel Nederland door te reizen voor een cultuuruitje en maken met een gemiddelde van 5,6 de meeste culturele uitjes per jaar. Daartegenover staan de Zeeuwen, die er met 3,5 uitjes per jaar het minst op uit trekken. Gekeken naar de tevredenheid over het aanbod in de provincie, is de helft van de Nederlanders (51%) tevreden. De Noord-Hollanders zijn het meest tevreden (60%) en de Flevolanders het minst (18%).

Mannen spenderen meer

 • Vrouwen gaan het liefst naar musicals (38%); mannen naar musea (40%).
 • Mannen besteden per jaar gemiddeld 221 euro aan culturele uitjes; vrouwen 171 euro.
 • Vrouwen zouden meer culturele uitjes per jaar willen maken dan mannen. Vrouwen willen gemiddeld 10,4 uitjes maken; mannen 8,0.
 • Meer dan de helft van de mannen (55%) is tevreden over het culturele aanbod in zijn provincie, tegenover 48% van de vrouwen.

Overige wetenswaardigheden

 • Het meest favoriete museum is het Rijksmuseum in Amsterdam, op afstand gevolgd door het Nederlands Openluchtmuseum en Naturalis Biodiversity Center.
 • De grootste ergernissen bij een dagje uit zijn de dure entree (38%), drukte (35%) en asociale mensen (26%).
 • Men geeft bij een cultuuruitje het meest uit aan entree (61%), gevolgd door horeca (17%) en vervoer (12%).

Cultuur laagdrempeliger maken

Om cultuur voor een grote groep Nederlanders toegankelijk te maken, heeft de BankGiro Loterij afgelopen maand de BankGiro Loterij VIP-KAART geïntroduceerd. Deze kaart geeft gratis toegang tot 50 musea en korting op dagjes en avondjes uit, zoals op kaartjes voor theater, musicals, dierentuinen, festivals en concerten. Kaarthouders maken bovendien kans op het bijwonen van exclusieve evenementen en arrangementen. Alle ruim 530.000 deelnemers van de BankGiro Loterij krijgen deze kaart thuisgestuurd. De kaart is geldig zolang men meespeelt.

Download hier de infographic en de rapportage van het cultuuronderzoek:Laatste nieuws

 • Miljoenensteun voor culturele sector van private fondsen

  BankGiro Loterij en private fondsen komen met Kickstart Cultuurfonds voor theaters, concertzalen, musea en theaterproducenten.

  Lees meer