Museumweek 2015

Museumweek 2015.

Van 18 tot en met 26 april 2015 staat tijdens de Nationale Museumweek een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, in de schijnwerpers. U kunt het ontdekken door verrassende initiatieven, binnen en buiten de muren van het museum. Tijdens de Museumweek worden, onder de titel 'Ons echte goud', nog zes pronkstukken uit Nederlandse musea in grote gouden replica's getoond.

De vrijheidssymboliek van Grutte Pier overstijgt Leeuwarden in glimmend goud tijdens Nationale Museumweek


Donderdag 23 april
Elke Fries kent het zwaard van Grutte Pier. Maar geen Fries zag het ooit 28 meter lang in glimmend goud boven de stad uit stijgen.  Donderdagochtend werd het zevende, en voorlopig laatste, pronkstuk onthuld op de Lange Pijp in Leeuwarden ter ere van de Nationale Museumweek. De goudkleurige replica van het bekende zwaard van Grutte Pier staat symbool voor de Friese vrijheid. De heer Feitsma, loco-burgemeester van Leeuwarden, de heer Shapiro, acteur, de heer Van der Velden, hoofd collecties van het Fries Museum en de heer Ritsma, viervoudig wereldkampioen schaatsen, presenteerden de gouden replica, de trots van het Fries Museum. 

"Ons echte goud is overal! Gebouwen, straten en auto’s: alles wat wij zien is ontstaan uit de verbeelding van de mens" 

Woensdag 22 april
Sinds woensdagmiddag vlammen vijf gouden exemplaren van de DAF 33 op het 18 September plein in Eindhoven. Na een warm welkom van de burgemeester van Eindhoven - de heer Van Gijzel - en de  vice-voorzitter van het DAF Museum - de heer Vermeer luisterden pers, genodigden en het winkelend publiek aandachtig naar een vurig betoog van schrijver Mano Bouzamour over de betekenis van kunst en cultuur.

Maen betovert de haven van Hoorn tijdens de Nationale Museumweek

Dinsdag 21 april
Dinsdagavond  voer het vijfde gouden pronkstuk ter ere van de Nationale Museumweek op spectaculaire wijze de haven van Hoorn binnen. Het VOC Schip de Halve Maen werd door een feeërieke projectie op een waterscherm vertoond. De burgemeester van Hoorn - dhr. Van Veldhuizen, olympisch- en wereldkampioen windsurfen - dhr. Van den Berg en de directeur van het Westfries Museum - dhr. Geerdink verwelkomden het in grote getale toegestroomde publiek. 

6 meter hoge gouden drinkhoorn: de trots van Kampen

Maandag 20 april
Wat mij betreft blijft de drinkhoorn hier een jaar staan.” De Kampenaar is volgens burgemeester Koelewijn heel trots op “hun drinkhoorn”, die nu in uitvergrootte versie en in blinkend goud, 6 meter uitsteekt boven de gebouwen van de Plantage in Kampen. Tijdens de onthulling maandagochtend van het vierde gouden pronkstuk ter ere van de Nationale Museumweek was de opkomst groot. Bekijk hieronder hoe het eraan toe ging bij de onthulling:

2755 gouden molentjes confronteren uitgaanspubliek op de korenmarkt in Arnhem

Zondag 19 april 2015.
Zondagochtend 19 april werd in Arnhem het derde gouden pronkstuk onthuld van de Nationale Museumweek. 2755 goud blinkende molentjes vormden op de Korenmarkt één grote Poldermolen. Burgemeester Kaiser, de heer Bijleveld - directeur van het Openluchtmuseum in Arnhem en de heer Pol – voorzitter van de Gelderse Molen, maakten de eerste gouden selfie bij het object.  Bekijk hieronder het filmverslag van de onthulling.


Derde mosasaurus gevonden tijdens Nationale Museumweek in Maastricht

Zaterdag 18 april 2015.
Zaterdag 18 april is in Maastricht een derde Mosasaurus gevonden. Deze 'hagedis van de Maas' kwam tijdens de presentatie van de Nationale Museumweek wel heel letterlijk tot leven. Eerst werd onder toeziend oog van Burgemeester Hoes, de heer Wetzels - directeur van het Natuurhistorisch Museum - en de heer Schulp paleontoloog, het tweede pronkstuk van de Nationale Museumweek onthuld. Door middel van een indrukwekkende 3D projectie werd een bewegende Mosasaurus op het Onze Lieve Vrouwenplein vertoond. De heer Wetzels, directeur van het Natuurhistorisch Museum: "Het museum is een vanzelfsprekendheid in de stad. De ondergrond van Maastricht ligt bij ons in de etalage. Daar zien we wat hier miljoenen jaren geleden leefden."


Museumweek onthult eerste gouden pronkstuk

Vrijdag 17 april 2015.
Met de presentatie van een veertien meter hoge 'gouden Eva' is vrijdagochtend 17 april op de Markt in Middelburg de Nationale Museumweek van start gegaan. De Museumweek bouwt voort op het succes van het populaire Museumweekend.


Kijk op www.nationalemuseumweek.nl voor meer informatie. De Nationale Museumweek wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.