Nederlander vindt cultureel uitje duur

23 augustus 2017 - De toegangsprijs voor culturele uitjes weerhoudt bijna een kwart van de Nederlanders om culturele activiteiten te ondernemen, terwijl tweederde van de Nederlanders cultuur wel een verrijking van zijn of haar leven vindt. Dat blijkt uit een representatieve peiling van Peil.nl die wij in het kader van de opening van het culturele seizoen liet uitvoeren.Maar liefst 66% van de Nederlanders vindt de toegangsprijs voor culturele uitjes duur. Voor 23% is dat ook de reden om niet te gaan. Vrouwen vinden culturele uitjes sneller duur of té duur dan mannen: 75% om 56%.

Bioscoop en museum populair

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste Nederlanders het afgelopen jaar een bioscoop (54%) en een museum (43%) hebben bezocht. Ook geven de respondenten aan de bioscoop (50%) en het museum (42%) graag vaker te bezoeken. Hetzelfde geldt voor het theater (41%) en een popconcert (41%).

Vooral een museumbezoek wordt als cultuur beschouwd (89%), gevolgd door een theatervoorstelling (71%) en een klassiek concert (65%) of de opera (62%). Voornamelijk stedelingen vinden dat cultuur hun leven verrijkt (75%), Noorderlingen staan er het meest nuchter in (58%).

Cultuur bereikbaar maken

Michiel Verboven, managing director BankGiro Loterij: “Als deelnemer aan de BankGiro Loterij krijg je automatisch de VIP-KAART. Deze kaart geeft gratis toegang tot vijftig topmusea en tot 50% korting op vele vormen van cultuur: van theater en opera tot festival, film en musical. Zo willen wij cultuur bereikbaar maken voor iedereen.”