Nederlanders leggen voor museumbezoek meeste kilometers af

De BankGiro Loterij heeft een onderzoek opgezet om de houding en het gedrag van de Nederlander ten aanzien van cultuur in kaart te brengen. Ruim duizend Nederlanders vanaf 18 jaar hebben aan het cultuuronderzoek deelgenomen. Vandaag hebben wij de resultaten naar buiten gebracht.

Uit het BankGiro Loterij-cultuuronderzoek blijkt onder meer dat zestig procent van de Nederlanders deze zomer ten minste één cultureel uitstapje maakt. Favoriet is daarbij het bezoeken van een museum (28%), gevolgd door een popconcert (25%), musicalvoorstelling (25%) en kasteelbezoek (24%). Gemiddeld geven Nederlanders 180 euro per jaar uit aan een cultureel uitje.

De helft van de Nederlanders doorkruist gerust het hele land voor een cultureel uitje. Met name als het om een museumbezoek (49%), een festival (45%) of een popconcert (44%) gaat is men bereid ver te reizen. Voor een avondje theater of andere podiumkunsten zijn mensen minder snel bereid lange afstanden af te leggen. Groningers voeren de lijst aan en maken de meeste kilometers, gevolgd door Drentenaren. Zuid-Hollanders blijven liever dichtbij huis en verlaten het minst vaak de provincie. Hoewel Groningers dikwijls de provinciegrenzen oversteken, wordt het lokale aanbod ten opzichte van andere landgenoten wel het meest gewaardeerd. Flevolanders zijn daarentegen het minst tevreden over het culturele aanbod in hun eigen provincie.

Top 3 favoriete musea Nederlanders  

·        Rijksmuseum in Amsterdam

·        Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

·        Science Center NEMO in Amsterdam

De BankGiro Loterij en cultuur

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De loterij steunt goede doelen en culturele organisaties die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed. Van molens tot concerten en van festivals tot musea.