Nek-aan-nekrace tussen genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs

Stemmen kan tot en met dinsdag 26 april 2016Amsterdam, 7 april 2016 – Ruim een week na de start van de stemperiode van de BankGiro Loterij Museumprijs 2016 blijkt dat het een nek-aan-nekrace is tussen de drie genomineerde musea. Sinds 29 maart jl. zetten Nationaal Militair Museum in Soest, Nationaal Monument Kamp Vught en Verzetsmuseum Amsterdam alle zeilen bij om de titel ‘Museum van het Jaar’ te krijgen en het bedrag van 100.000 euro te winnen. De publieksprijs gaat dit jaar naar een oorlogs- en/of verzetsmuseum of herinneringscentrum. Tot en met 26 april 2016 voeren de musea campagne voor stemmen via www.museumprijs.nl.
Na ruim negen dagen zijn de stemmen over de musea nagenoeg gelijk verdeeld. De koploper heeft 36,5 procent van de stemmen, nummer twee heeft 33,3 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door de nummer drie met 30,2 procent van de stemmen.

Alles uit de kast


De drie genomineerde musea zetten alles op alles om stemmen te werven. Zo plaatste het Nationaal Militair Museum in huis-aan-huisbladen advertenties. Nationaal Monument Kamp Vught creëerde een eigen reclamecampagne met ‘ambassadeurs’. Verzetsmuseum Amsterdam zette burgemeester Eberhard van der Laan en actrice Birgit Schuurman in op de sociale media.

Oorlog, verzet en herinneren


De BankGiro Loterij Museumprijs is dit jaar bestemd voor het oorlogs- en/of verzetsmuseum of herinneringscentrum dat er het beste in slaagt het verhaal over de Eerste en/of Tweede Wereldoorlog op een aansprekende wijze aan een breed publiek te presenteren. Een vakjury selecteerde de drie genomineerde musea. Militair historicus en onderzoeker Christ Klep werd dit jaar toegevoegd als expert jurylid.

Stemmen


Het publiek kan op www.museumprijs.nl tot en met 26 april aanstaande stemmen op een van de drie musea. Op dinsdag 3 mei wordt de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2016 bekend. Stemmers maken kans op een vijfdaagse reis naar New York voor twee personen.

Gevestigde publieksprijs


De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. Het is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en om een breed publiek bij deze musea te betrekken. Met in 2015 een recordaantal van ruim 70.000 stemmers is de BankGiro Loterij Museumprijs een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Fries Museum in Leeuwarden (2015), Klok & Peel Museum Asten (2014), Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013), Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012) en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010).