Kim-Lian

Nieuw op TV: Verzamelkoorts! en Kunstraadsels

15 mei 2017 - Vanaf eind mei te zien op televisie: Verzamelkoorts! op SBS6, over Nederlandse verzameldrift, en de zesdelige serie Kunstraadsels op NPO 2. Beide programma's worden mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij en hebben een gemeenschappelijk doel: laten zien wat de waarde van kunst en cultuur is voor mensen.

Verzamelkoorts!

Ruim drieduizend verschillende kikkers in huis, prachtige antieke fietsen, glimmende Cadillac’s, 100.000 balpennen en vreemde prehistorische botten; je kunt het zo gek niet bedenken of Nederland verzamelt het. In Verzamelkoorts! zoekt Kim-Lian van der Meij deze verzamelaars thuis op en dompelt zich onder in hun leven. Wat is hun drijfveer, waar komt deze passie vandaan en wat is het verhaal achter de verzameling? Het zijn unieke mensen met bijzondere collecties die van hun hobby hun levenswerk hebben gemaakt. Hun hele leven draait maar om één ding; verzamelen met bloed zweet en tranen! Ook bekende Nederlanders zijn besmet met dit virus, waaronder Jack Spijkerman, Eddy Zoëy en Bobbi Eden.

Verzamelkoorts! is vanaf woensdag 31 mei te zien bij SBS6. De eerste aflevering wordt om 21.45 uur uitgezonden. De weken daarop begint Verzamelkoorts! om 21.30 uur.

Kunstraadsels

In het nieuwe MAX-programma Kunstraadsels staat iedere aflevering een nooit eerder opgehelderd vraagstuk rond een schilderij uit de Gouden Eeuw centraal. Het draait om de verhalen achter beroemde portretten van aansprekende en bekende schilders als Johannes Vermeer, Jan Steen en Ferdinand Bol.

Samen met een team van kunsthistorici, bestaande uit Sophia Thomassen en Julia van Marissing, raadpleegt professor Frans Grijzenhout archieven, deskundigen en gebruikt hij technische middelen om uit te vinden wie de afgebeelde personen op de beroemde portretten zijn of waar de geschilderde locaties zich bevinden.

Aan het eind van iedere aflevering blijkt wat de maandenlange uitgebreide speurtocht heeft opgeleverd. U wordt meegenomen in fascinerende zoektochten, vol met dwaalsporen en valkuilen.

Kunstraadsels is vanaf 1 juni elke donderdag om 20.25 uur te zien op NPO 2.