Opbrengsten voor goede doelen veilig stellen en vergroten

Amsterdam - 14 april 2014

Maandag 14 april is in de media een bericht verschenen over de hoogte van het bedrag dat de Goede Doelen Loterijen jaarlijks schenken aan de meer dan 200 organisaties die zij steunen. De Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij (samen De Goede Doelen Loterijen) hebben 1 doel; ieder jaar meer geld aan goede doelen geven. Daar zijn wij voor opgericht. Met trots stellen wij vast dat dit ieder jaar lukt. De totale afdracht aan goede doelen van de Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij is dankzij haar 3,5 miljoen deelnemers in de afgelopen 25 jaar gegroeid naar ruim 414 miljoen euro. Dat is uniek in de hele wereld en iets waar veel mensen, cultuur en natuur juist in deze tijd erg mee geholpen zijn.

Meer prijzen te winnen

Maar de loterijen in Nederland staan onder druk. De economie is zwak en er is toenemende concurrentie van buitenlandse commerciële gokbedrijven die niets op hebben met het goede doel. Dalende opbrengsten betekent minder geld voor al die goede doelen. Om te voorkomen dat dit gebeurt, willen wij de loterij aantrekkelijk houden en een groter prijzenpakket bieden. Zo hopen we dat de mensen blijven meespelen en het liefst nog meer mensen dan nu, waarmee zij blijvend geld bijeen brengen voor al die goede doelen.

Op dit moment schenken de Goede Doelen Loterijen 50% van ieder lot aan goede doelen en ruim 30% gaat naar prijzen, 20% naar het organiseren van de loterij. Wanneer de Goede Doelen Loterijen 40% aan prijzen mogen gaan uitdelen, verwachten wij dat we meer geld ophalen voor goede doelen (en dan gaat 40% van ieder lot naar goede doelen. Dat is dan wel een lager percentage maar dat maakt niet uit, het gaat om de bedragen die naar de goede doelen gaan!). Dat is ons streven en dat is wat wij voorstellen aan de beleidsmakers.