Amsterdam, 9 januari 2014 – “Als deze krachtenbundeling tot doel heeft dat onze samenleving extra loterijopbrengsten krijgt, dan zou dat mooi zijn. Juist in deze tijden zou je dat verwachten.”, zegt Marieke van Schaik, managing director van de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij in een eerste reactie op de berichten over een voorgenomen fusie van de Staatsloterij met de Lotto.

Commercieel gokbedrijf of extra opbrengst voor de samenleving?

Nederland heeft een unieke traditie met haar loterijen, die jaarlijks 750 miljoen euro opleveren voor onze samenleving. 440 miljoen euro daarvan komt van de deelnemers van de Goede Doelen Loterijen. Het voornemen is om buitenlandse commerciële gokbedrijven in Nederland te gaan toelaten. Deze partijen bieden verslavende spellen en dragen niet financieel bij aan onze samenleving. “Het zal toch niet de bedoeling zijn dat daar nu van binnenuit een groot commercieel gokbedrijf bijkomt? Of wordt nu eindelijk de kans gegrepen om deze loterijen substantieel te laten bijdragen aan de samenleving?”, aldus Marieke van Schaik.

Kansen voor Nederland

“Wij hopen dat deze krachtenbundeling van de Staatsloterij en De Lotto er toe gaat leiden dat dit nieuwe bedrijf ook minstens 40% van ieder lot aan de samenleving gaat afdragen in plaats van de huidige 18%. Dat zou meteen al ieder jaar minstens 200 miljoen euro extra opleveren. De Nederlandse samenleving kan dat goed gebruiken. Wij kijken uit naar de plannen op dit punt. Wij gaan er van uit dat de kans gegrepen wordt om de loterijdonaties aan alle mensen en dieren die het nodig hebben en voor cultuur en sport op peil te houden en uit te breiden.”