Goed Geld Gala 2020

Recordbedrag van € 84,3 miljoen naar Nederlandse cultuursector

Tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij, op 5 februari 2020, is dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij een bedrag van ruim € 84,3 miljoen verdeeld onder 77 culturele organisaties, een recordbedrag.

__________________________________________________________________________

De presentatie lag in handen van niemand minder dan Chantal Janzen met optredens van OG3NE, Edsilia Rombley en gastspreker Professor Doctor Wayne Modest.

__________________________________________________________________________

Het in 2022 officieel te openen Nationaal Holocaust Museum ontvangt de grootste financiële injectie van € 1,5 miljoen. Dit bedrag maakt de overkapping van het schoolplein, het hart van het museum, mogelijk. Ook Paleis Het Loo werd verrast met een bijdrage van € 1,2 miljoen voor een permanente tentoonstelling over de bewoners van Oranje van het Paleis door de eeuwen heen. Verder ontvangt onder meer Stedelijk Museum Schiedam een eenmalige bijdrage, van € 400.000,-. Wereld van Windmolens krijgt € 500.000,- voor de inrichting van een nieuw museum.

Fotocredits Roy Beusker

De Nieuwe Kerk ontvangt een extra bijdrage van € 333.500,- voor het Extra Project: Reis in de tijd waar aandacht wordt gegeven aan talloze verhalen zoals de verwoesting van de kerk door een grote brand in 1645, inhuldiging van de Oranjes en het huwelijk van Alexander en Maxima. Dankzij deze bijdrage worden de verhalen zichtbaar gemaakt voor bezoekers van de kerk.

Grootste bedrag naar Nationaal Holocaust Museum

De deuren van Het Nationaal Holocaust Museum zullen openen op twee historische locaties: de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool. Vele honderden kinderen werden via de kweekschool door verzetsmensen in veiligheid gebracht en ontsnapten zo aan de bezetter. Beide gebouwen worden gerenoveerd en zullen samen het Nationaal Holocaust Museum vormen. Op deze bijzondere en beladen plek zorgt het museum dat de herinnering aan het verleden niet verloren gaat. De BankGiro Loterij draagt met een schenking van € 1,5 miljoen bij aan de totstandkoming van dit unieke project.

Paleis Het Loo

In 2021 wordt Paleis Het Loo heropend na een intensieve verbouwing. Nederland heeft daarmee een compleet nieuw museum over het Koningshuis en verwacht te groeien naar 500.000 bezoekers in het openingsjaar. Onder het voorplein, de Bassecourt, is een uitbreiding gerealiseerd van 5.000 m2 voor nieuwe ontvangst- en tentoonstellingsruimten. De bijdrage van € 1,2 miljoen is bestemd voor een nieuwe permanente tentoonstelling: Het geheim van Oranje, over de relatie van het huis van Oranje met Nederland van de 16e eeuw tot nu.

Stedelijk Museum Schiedam

Dit museum is voorbeeldstellend op het gebied van inclusiviteit en het verlagen van drempels. Het trekt met toegankelijke tentoonstellingen over kunst- en stadsgeschiedenis meer dan 65.000 bezoekers per jaar. Aangemoedigd door de BankGiro Loterij Museumprijs in 2019 wil men een volgende stap zetten: uitbreiding van het museum in de ernaast gelegen voormalige bioscoop en een herinrichting van het museumplein. In het souterrain komt een lang gekoesterde droom: een diorama vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen hoe de wereldgeschiedenis Schiedam heeft gevormd. Deze bijdrage van de loterij zorgt ervoor dat deze droom in vervulling gaat.

Wereld van Windmolens

Bijna 100 jaar na de oprichting van Vereniging De Zaansche Molen, dient zich de unieke kans aan om een molenmuseum op de Zaanse Schans te realiseren. Het nieuwe molenmuseum, Wereld van Windmolens, vervangt het oude museum dat slecht toegankelijk is voor het grote aantal bezoekers van de Zaanse Schans. Met een schenking van 500.000 euro draagt de BankGiro Loterij bij aan de totstandkoming van het nieuwe museum.

Dankzij de recordopbrengst kon de BankGiro Loterij negentien culturele instellingen verrassen met een extra schenking voor een specifiek project of een eenmalige donatie. In totaal is er sinds 1998 dankzij de 700.000 deelnemers van de BankGiro Loterij ruim € 1 miljard uitgekeerd aan partners!

Bekijk het gehele Goed Geld Gala 2020