Restauraties MAX Monumentaal mogelijk gemaakt dankzij deelnemers BankGiro Loterij

Iedere donderdag op NPO 2 om 19.25 uur presenteert Huub Stapel het programma MAX Monumentaal. In het programma staan monumentale panden centraal die het uit cultureel oogpunt verdienen om te blijven behouden. De projecten die tot op heden zijn uitgezonden zijn Museum Buurtspoorweg, Landgoed Singraven, Gemeenlandshuis Maassluis en Romeinse Katakomben. In totaal krijgen acht monumenten eindelijk de kans om een deel van hun historie in ere te herstellen en te beschermen.

Op donderdag 2 en 9 oktober volgen we de restauratie van twee monumenten, die mogelijk zijn gemaakt door de bijdrage van de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Donderdag 2 oktober bezoekt Huub Stapel de prachtige Villa Vijversburg in Tytsjerk. Villa Vijversburg is gelegen is een historisch park, grotendeels aangelegd in de 19e eeuw. In park Vijversburg vinden regelmatig evenementen plaats zoals tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst, muziekuitvoeringen, kerkdiensten in de openlucht en excursies.

Villa Vijversburg

Villa Vijversburg in Tytsjerk.

Een week later op donderdag 9 oktober zien we hoe de keizerlijke garage van Huis Doorn wordt verbouwd tot tentoonstellingspaviljoen. In 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Vanwege de Nederlandse neutraliteit zijn er in ons land weinig plekken die herinneren aan deze periode. Een van de plekken die wel nauw verbonden is met de Eerste Wereldoorlog is Huis Doorn. De uit Duitsland gevluchte keizer Wilhelm II verbleef hier van 1920 tot 1941. Om het publiek beter te informeren over deze historische figuur wordt de keizerlijke garage verbouwd.

Huis Doorn

Huis Doorn in Doorn.

In beide afleveringen horen we de verhalen van direct betrokkenen, zoals voormalige bewoners, eigenaren, buurtbewoners of erfgenamen.
Met MAX Monumentaal wil de BankGiro Loterij historische panden van Nederland in beeld brengen en laten zien hoe belangrijk het is om deze te blijven onderhouden. Dankzij u kunnen wij dit doen.