PERSBERICHT


Ruim 1,4 miljoen euro voor cultuur in Utrecht dankzij deelnemers BankGiro Loterij

Eenmalige schenking voor cultuurpark Castellum Hoge Woerd

Amsterdam, 11 februari 2015 – In Utrecht ontvangen vijf culturele organisaties een bedrag van in totaal ruim 1,4 miljoen euro van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. Het gaat hierbij om zowel vaste jaarlijkse bijdragen als eenmalige schenkingen. Dit is op dinsdag 10 februari tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala in de Beurs van Berlage in Amsterdam bekendgemaakt.

Schenking voor romeins vrachtschip in nieuw cultuurpark Utrecht
Op de resten van een oorspronkelijk castellum (kasteel), bouwt de gemeente Utrecht een publiekscentrum voor archeologie, cultuur en natuur. In dit gebouw en cultuurpark wordt ook een Romeins vrachtschip tentoongesteld. Dit vrachtschip is in 2003 in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn opgegraven en blootgelegd. De BankGiro Loterij doet een eenmalige schenking van 350.000 euro om de presentatie van het eeuwenoude schip zo mooi mogelijk op te tuigen. Met als resultaat dat het schip op de fundering van het oorspronkelijke castellum te zien is, middenin een 21e-eewse woonwijk.

Structurele steun voor cultuur in Utrecht

Hieronder een overzicht van culturele organisaties en de vaste, jaarlijkse bijdrage die zij van de BankGiro Loterij ontvangen. In de tweede kolom staan de geoormerkte bijdragen. Enkele musea hebben dankzij het zogeheten geoormerkt werven van de loterij, extra geld opgehaald. Met het geoormerkt werven sporen culturele organisaties bezoekers aan om met de loterij voor hun museum mee te spelen. De helft van de maandelijkse lotprijs gaat dan naar het betreffende museum.

Museum: Vaste bijdrage: Geoormerkte bijdrage:
Centraal Museum Utrecht 300.000 euro
Het Spoorwegmuseum 300.000 euro
Museum Catharijneconvent 200.000 euro 71.036 euro
Museum Speelklok 200.000 euro


Ruim 62,5 miljoen euro voor cultuur in Nederland

Dankzij de bijna 600.000 deelnemers schenkt de BankGiro Loterij dit jaar ruim 62,5 miljoen euro aan cultuur in Nederland. In 2014 realiseerde de loterij dankzij de lotverkoop een totaalinleg van 125,1 miljoen euro. De helft hiervan komt direct ten goede aan organisaties die werken op het terrein van cultuur en monumentenzorg in Nederland.

Kijk voor het volledige overzicht van de BankGiro Loterij-toekenningen aan culturele instellingen op onze website.

Over de BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2014 ruim 62,5 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen en het Fries Museum. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen. De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn, samen met de Postcode Loterijen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen wereldwijd.
www.bankgiroloterij.nl

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

BankGiro Loterij, afdeling Communicatie
T: 020 – 5737 677
E: communicatie@bankgiroloterij.nl

Beeldmateriaal

Uitreiking Castellum Hoge Woerd

Download hier de HR afbeelding 'Uitreiking Castellum Hoge Woerd'


Dit hoge resolutie beeldmateriaal is rechtenvrij voor publicitaire doeleinden te gebruiken.
Bij plaatsing s.v.p. vermelden: Fotocredits Roy Beusker Fotografie.

Fotobijschrift:
De BankGiro Loterij reikt tijdens het Goed Geld Gala in de Beurs van Berlage in Amsterdam in totaal 1,4 miljoen euro aan culturele organisaties in Utrecht uit, waaronder Museum Speelklok, Centraal Museum Utrecht en Castellum Hoge Woerd.