PERSBERICHT

Ruim 3 miljoen euro voor cultuur in Zuid-Holland dankzij deelnemers BankGiro Loterij

Extra bijdrage voor imposante T.rex in Naturalis


Amsterdam, 11 februari 2015 – In Zuid-Holland ontvangen tien culturele organisaties een bedrag van in totaal ruim 3 miljoen euro van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. Het gaat hierbij om zowel vaste, jaarlijkse bijdragen als eenmalige schenkingen. Zo ontvangt Naturalis Biodiversity Center, een vaste begunstigde van de loterij, een extra bijdrage van 1,2 miljoen euro. Dit is op dinsdag 10 februari tijdens het Goed Geld Gala in de Beurs van Berlage in Amsterdam bekendgemaakt.

Topstuk uit de natuurhistorie voor het eerst in Nederland
Naturalis Biodiversity Center in Leiden ontvangt een bijdrage van 1,2 miljoen euro om de opgegraven Tyrannosaurus rex. uit Amerika voor het eerst in Nederland tentoon te stellen. Het is voor het eerst dat het meest gevreesde roofdier uit de evolutie in Europa te zien is. Voor Naturalis dus een regelrechte primeur met grote wetenschappelijke, culturele en natuurhistorische waarde. Naturalis gaat na een grootscheepse verbouwing in 2018 weer open. De T.rex komt naar verwachting al in september 2016 naar Nederland. De BankGiro Loterij maakt het mogelijk dat het topstuk al vanaf dan in het Pesthuis, het deel van het museum dat openblijft tijdens een grootscheepse renovatie, aan het grote publiek gepresenteerd wordt.

“Dankzij de hartverwarmende steun van de BankGiro Loterij staat heel Nederland straks oog in oog met de koningin van de dinosauriërs”, aldus Edwin van Huis, directeur van Naturalis Biodiversity Center. “We zijn dolblij dat we nu het bedrag hebben om het meest uitzonderlijke fossiel ooit in Nederland te presenteren.”

Structurele steun voor cultuur in Zuid-Holland
Hieronder een overzicht van culturele organisaties en de vaste, jaarlijkse bijdrage die zij van de BankGiro Loterij ontvangen. In de tweede kolom staan de geoormerkte bijdragen. Enkele musea hebben dankzij het zogeheten geoormerkt werven van de loterij extra geld opgehaald. Met het geoormerkt werven sporen culturele organisaties bezoekers aan om met de loterij voor hun museum mee te spelen. De helft van de maandelijkse lotprijs gaat dan naar het betreffende museum.

Museum: Vaste bijdrage: Geoormerkte bijdrage:
Centraal Museum Utrecht 300.000 euro
Het Spoorwegmuseum 300.000 euro
Museum Catharijneconvent 200.000 euro 71.036 euro
Museum Speelklok 200.000 euro


Ruim 62,5 miljoen euro voor cultuur in Nederland

Dankzij de bijna 600.000 deelnemers schenkt de BankGiro Loterij dit jaar ruim 62,5 miljoen euro aan cultuur in Nederland. In 2014 realiseerde de loterij dankzij de lotverkoop een totaalinleg van 125,1 miljoen euro. De helft hiervan komt direct ten goede aan organisaties die werken op het terrein van cultuur en monumentenzorg in Nederland.

Kijk voor het volledige overzicht van de BankGiro Loterij-toekenningen aan culturele instellingen op onze website.

Over de BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2014 ruim 62,5 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen en het Fries Museum. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen. De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn, samen met de Postcode Loterijen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen wereldwijd.
www.bankgiroloterij.nl

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

BankGiro Loterij, afdeling Communicatie
T: 020 – 5737 677
E: communicatie@bankgiroloterij.nl

Beeldmateriaal

Cheque uitreiking Naturalis Biodiversity Center

Download hier de HR afbeelding 'Cheque uitreiking Naturalis Biodiversity Center'


Dit hoge resolutie beeldmateriaal is rechtenvrij voor publicitaire doeleinden te gebruiken.
Bij plaatsing s.v.p. vermelden: Fotocredits Roy Beusker Fotografie.

Fotobijschrift:
BankGiro Loterij-ambassadeur Leontine Borsato reikt een cheque aan Naturalis Biodiversity Center directeur Edwin van Huis uit.

Laatste nieuws

  • Miljoenensteun voor culturele sector van private fondsen

    BankGiro Loterij en private fondsen komen met Kickstart Cultuurfonds voor theaters, concertzalen, musea en theaterproducenten.

    Lees meer