MixMatchMuseum

Stel je eigen tentoonstelling samen in het Mix Match Museum

Op vrijdag 10 oktober werd tijdens het jaarlijkse Museumcongres het virtuele Mix Match Museum gelanceerd. In het Mix Match Museum dagen zes toonaangevende Nederlandse musea het publiek uit om rond het thema ‘fascinatie voor het moderne’ een eigen collectie samen te stellen. De enige voorwaarde is dat er een goed verhaal achter de keuze zit. Op het online platform mixmatchmuseum.nl staat een voorselectie van 300 objecten klaar. Ieder museum leverde 50 objecten, waaronder een schilderij van Andy Warhol, ene oude pen van Albert Einstein en een jurk van Victor & Rolf. Bezoekers kunnen tot 10 januari 2015 hun keuzecollectie inzenden. De meest originele collectiekeuzes worden ook offline getoond en zijn tijdens de museumweek van 4 t/m 11 april 2015 te zien in de deelnemende musea.

Binnen het project werken zes bekende musea samen: Amsterdam Museum, het Groninger Museum, het Kröller-Müller museum in Otterlo, Museum Boerhave in Leiden, Museum TwentseWelle in Enschede en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Zij vormen met hun collecties een dwarsdoorsnede van de Collectie Nederland. De bezoekers leggen door hun keuzes zelf de verbanden tussen de verschillende collecties en zitten op die manier op de stoel van de conservator.

Mix Match wordt mogelijk gemaakt door Stichting DOEN met een bijdrage van de BankGiro Loterij. Algemeen directeur Nina Tellegen: ‘Mix Match Museum is een unieke samenwerking tussen zes toonaangevende Nederlandse Musea. Wij vinden het een voorbeeld voor de hele museale wereld en hopen dat het veel navolging krijgt.'

Heeft u ook zin gekregen om uw eigen tentoonstelling te maken, die misschien wel wordt getoond tijdens de Museumweek in 2015? Ga naar www.mixmatchmuseum.nl om te beginnen. Veel succes!

Laatste nieuws

  • Miljoenensteun voor culturele sector van private fondsen

    BankGiro Loterij en private fondsen komen met Kickstart Cultuurfonds voor theaters, concertzalen, musea en theaterproducenten.

    Lees meer