Schilderij

Topstukken van caravaggisten naar Utrecht

14 november 2018 - In het begin van de Gouden Eeuw was Rome het centrum van de wereld. Jonge schilders uit heel Europa, waaronder enkele Utrechters, trokken naar de Eeuwige Stad. Het gerucht deed de ronde dat schilder Caravaggio daar voor een revolutie had gezorgd.

Nieuw realisme

Met zijn realistische werken stapte hij af van het idealisme dat men kende van de Barok. Caravaggio zorgde met zijn revolutionaire stijl voor een nieuw realisme met ongekend drama en extreme licht-donkercontrasten. De ruim 2700 kunstenaars in Rome destijds bezochten dezelfde kerken en collecties, schilderden vanuit dezelfde inspiratiebronnen en thema’s, maar kwamen tot totaal verschillende uitwerkingen. De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa belicht deze verschillen en volgt drie Utrechtse schilders op hun Rome-avontuur.

Unieke bruiklenen

Liesbeth Helmus, conservator van de tentoonstelling: “We brengen met Utrecht, Caravaggio en Europa het Rome uit die tijd naar Utrecht. Met ruim 60 bruiklenen, waarvan er 45 nog nooit in Nederland zijn geweest.” Maar liefst vijf jaar werkte het Centraal Museum eraan om de tentoonstelling rond te krijgen.

Een heel bijzondere bruikleen is het werk De graflegging van Caravaggio. Bij hoge uitzondering leent het Vaticaan deze uit. Het is voor het eerst dat het monumentale altaarstuk van ruim 3 bij 2 meter in Nederland te zien is. Vanaf 16 december heeft u gedurende vier weken de tijd het te bewonderen.

Utrechtse caravaggisten

In de tentoonstelling is goed te zien wat de invloed is van Caravaggio op verschillende Europese kunstenaars en hoe de Utrechters doorwerkten vanuit hun eigen culturele achtergrond. Boek hier nu alvast uw 2 gratis tickets voor de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal Museum.

Tijdens de tentoonstelling organiseert de Vrije Academie lezingen op verschillende plaatsen in het land om nog meer te leren over de Italiaanse grootmeester en wat de werken van de Utrechtse caravaggisten zo herkenbaar Hollands maakt. Lees hier alvast meer en maak gebruik van de 20% korting met uw VIP-KAART.