Molen De Salamander

Uittip: Molen De Salamander. Dat snijdt hout!

Vraagt u zich wel eens af waar het hout van uw broodplank, tafels en stoelen vandaan komt? Neem dan eens een kijkje in Molen De Salamander in Leidschendam. Dat snijdt hout!

Deze historische houtzagerij uit 1643 is nog volop in gebruik en levert hout voor de meubel- en kunstindustrie. De Salamander won de BankGiro Loterij Molenprijs 2014. Met dat geldbedrag kon het molenaarshuisje worden vervangen door ‘De Moolenmeester’: een spiksplinternieuw gebouw met educatief centrum. Op 4 juli werd de vernieuwde molen feestelijk geopend.

Educatief centrum

In het nieuwe centrum kunt u als bezoeker, en vooral de schooljeugd, kennismaken met het heden en verleden van de unieke houtzaagmolen. Ook de molenaar en de molengidsen hebben nu beter de ruimte om iedereen het molenaarsvak en de werking van de molen uit te leggen. Bijzonder is dat educatief centrum De Moolenmeester is gebouwd door vrijwilligers, met de zelf gezaagde planken van De Salamander!

Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld en georganiseerd door Vereniging De Hollandsche Molen, met ondersteuning van de BankGiro Loterij. De BankGiro Loterij Molenprijs wordt jaarlijks toegekend aan een molen met een restauratieplan of een op verbetering gericht project dat de meeste publiekstemmen heeft gewonnen.

Openingstijden

Houtzaagmolen De Salamander is geopend op woensdag en zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur en op afspraak. Entree is gratis, voor groepen € 2,50,- p.p. De molen is rolstoeltoegankelijk. Voor meer informatie, bezoek de website van Houtzaagmolen De Salamander.