Vijf molenprojecten genomineerd voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2014 t.w.v. 50.000 euro

Molens strijden om publieksstem

Amsterdam, 1 september 2014

Van 1 september tot 1 oktober strijden vijf molenprojecten, verspreid over heel Nederland, om de publieksstem in de BankGiro Loterij Molenprijs 2014. Het project dat de meeste stemmen verzamelt, wint 50.000 euro. De prijs stelt de winnaar in staat het project uit te voeren.
De vijf genomineerden zijn door de jury onder voorzitterschap van architect Liesbeth van de Pol gekozen uit vele ingezonden voorstellen. Ieder molenproject heeft zijn eigen kenmerken, van ontmoetingsplaats tot restauratie en van landschapsbeheer tot het werkend maken van de molen.

De genomineerden
De vijf genomineerde molenprojecten zijn:
·        Molen Goliath in Uithuizermeeden (Groningen): renovatie van de waterloop, zodat de poldermolen kan uitmalen op het Wad.

·        Molen de Vlijt in Meppel (Drenthe): bouwen van het maalwerk om de molen mosterd te laten malen.

·        Molen Hermien in Harreveld (Gelderland): restauratie van de schaliën die de molenromp en kap bekleden.

·        Molen De Salamander in Leidschendam (Zuid-Holland): bouw van een nieuw educatiecentrum naast de molen.

·        Molen Vogelzicht in Kuitaart (Zeeland): renovatie van de maalderij en buil, gecombineerd met de realisatie van een ontvangstruimte voor bezoekers.

Bekijk hieronder de genomineerden voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2014 in vogelvlucht:

Stemmen
Via www.molenprijs.nl kan het publiek stemmen vanaf 1 september, 12.00 uur tot 30 september, 12.00 uur. Elke stem levert 1 euro op voor het project naar keuze. Op donderdag 2 oktober wordt bekendgemaakt welk molenproject de meeste stemmen heeft gekregen en de BankGiro Loterij Molenprijs 2014 met de hoofdprijs van 50.000 euro gewonnen heeft. De vier overige projecten krijgen het aantal verzamelde stemmen in euro's uitgekeerd. Onder de stemmers wordt een molenweekend voor 2 personen verloot.

Over de BankGiro Loterij Molenprijs 2014
De BankGiro Loterij Molenprijs 2014 is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met de prijs willen deze organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat belangrijke aanpassingen of restauraties te verrichten. De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De loterij steunt organisaties die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed en werft fondsen om hun activiteiten te ondersteunen. In 2014 kon de BankGiro Loterij dankzij haar bijna 600.000 deelnemers 62,5 miljoen euro schenken.

Vereniging De Hollandsche Molen zet zich al sinds 1923 in voor het voortbestaan, malende en draaiende houden van de wind- en watermolens van Nederland. De vereniging organiseert ook de Nationale Molendag en ontving in 2011 voor beide projecten een totale bijdrage van 1 miljoen euro van de BankGiro Loterij voor de duur van vier jaar.