SAIL tips

Vijf tips voor een onvergetelijk bezoek aan SAIL Amsterdam

Van woensdag 19 tot en met zondag 23 augustus 2015 staat Amsterdam in het teken van SAIL. Het is de negende keer dat het vijfjaarlijkse maritieme evenement plaatsvindt. Het thema dit jaar: Van Gouden verleden naar Gouden toekomst. En u kunt dit nautisch erfgoed van dichtbij meemaken.

De BankGiro Loterij selecteert voor u de vijf mooiste plekjes, met spectaculair zicht op de vloot vol imposante zeil- en marineschepen. Het evenement goed voorbereid meemaken? Start uw bezoek aan SAIL 2015 op dé uitgelezen plek om alles over scheepvaart te weten te komen: Het Scheepvaartmuseum. In dit museum, voorheen ’s lands zeemagazijn, ontdekt u hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In prikkelende, interactieve tentoonstellingen ontdekt u 500 jaar aan maritieme geschiedenis.

1. Vanaf de tweemaster J.R. Tolkien

Wilt u varend tussen de schitterende traditionele schepen deel uitmaken van Europa’s grootste nautische festijn? Dat is mogelijk, op zaterdag 22 augustus. Via de Facebook-pagina van de BankGiro Loterij maakt u van woensdag 5 augustus t/m vrijdag 7 augustus kans op een exclusief arrangement voor twee personen op de prachtige tweemaster J.R. Tolkien. Eten en drinken zijn inbegrepen.

2. Het Stenen Hoofd

Het Stenen Hoofd is een voormalige havenpier uit 1902, gelegen tussen de Silodam en het Westerdokeiland. Het ruige rafelrandje aan het IJ is al jarenlang een populaire plek voor Amsterdammers om uit te waaien én bekend vanwege de kleinschalige en culturele evenementen die er worden georganiseerd. Vanaf het circa 10.000 m² grote terrein, deze zomer met tijdelijke horecavoorziening, heeft u een fantastisch uitzicht over het water. U kunt bovendien extra lang van het voorbijtrekkende schouwspel genieten, want de deelnemende schepen zijn vanaf dit punt verplicht hun snelheid te matigen.

3. Filmmuseum EYE

Ook bij EYE mist u niks van het varende feestgedruis. Het grote terras van het filmmuseum ligt namelijk op een steenworp afstand van het klotsende water. EYE heeft daarnaast speciaal voor SAIL de handen ineengeslagen met ‘buurman’ A’DAM Toren. Gedurende het evenement projecteert EYE cartoons, animaties en fragmenten uit haar filmcollectie op het naastgelegen gebouw. SAIL combineren met film op het grootste openluchtfilmdoek van Europa? Kom dan naar de IJ-promenade.

4. NDSM-werf

Op de historische en industriële NDSM-werf in Amsterdam-Noord is tijdens SAIL een gratis kijkboulevard ingericht vol stoelen, banken en tribunes. Op de levendige scheepswerf kunt u daarnaast genieten van een uitgebreid programma, met onder andere muziek, acts en film. Bij één van de horecagelegenheden kunt u, met uw gezicht naar het water, terecht voor een hapje en een drankje.

5. Haven van IJmuiden

De havens van IJmuiden vormen iedere vijf jaar traditiegetrouw het startpunt van SAIL Amsterdam. De komst van de prachtige schepen wordt daar de dagen voor de SAIL-In al uitgebreid gevierd tijdens de PreSail. Vanaf 15 augustus kunt ook u hier al een groot aantal klassieke én hypermoderne schepen bewonderen. Wilt u een unieke blik vanaf het water? Vaar dan mee met één van de reddingsboten, tenders of sleepboten.