Van Abbemuseum Special Guests

Voelbare kunst voor doven en slechthorenden  

Het jaarlijkse Goed Geld Gala komt er weer aan! Tijdens het gala maken we bekend hoeveel de deelnemers het afgelopen jaar bijeenbrachten voor cultuur in Nederland.

Zo ontving het Van Abbemuseum vorig jaar € 596.500,- boven op hun jaarlijkse bijdrage van € 200.000 speciaal voor het programma ‘Special Guests’. Special Guests maakt het museum toegankelijk voor álle mensen, ook mensen die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn.

Prikkelt alle zintuigen

Dankzij Special Guests krijgen blinde en slechtziende bezoekers een rondleiding door het museum waarbij zij de kunstwerken kunnen aanraken, ruiken, proeven en horen. Alle zintuigen staan dan op scherp. Doven en slechthorenden krijgen tijdens de rondleiding een speciale iPad, met daarop een gids die in gebarentaal toelichting geeft.

Bekijk hieronder een fragment over dit speciale project

Special Guests is erg populair en de bezoekers zijn laaiend enthousiast. Zo noemde één bezoeker het museum “een wellnesscentrum voor de kunst”. Daarom is het Van Abbemuseum bezig het programma verder uit te breiden. Bijvoorbeeld met een speciale app, VanAbbe2go, waarmee patiënten en bezoekers tijdens hun verblijf in het ziekenhuis het museum digitaal kunnen bezoeken.

Goed Geld Gala 2014

Vorig jaar kon de BankGiro Loterij dankzij de deelnemers 62,5 miljoen euro aan cultuur in Nederland schenken. Op 10 februari a.s. maakt de loterij tijdens het Goed Geld Gala de nieuwe bijdragen en extra projecten bekend. Wilt u ook live meekijken? Dat kan via http://www.bankgiroloterij.nl/goed-geld-gala-2015.htm

Laatste nieuws

  • Miljoenensteun voor culturele sector van private fondsen

    BankGiro Loterij en private fondsen komen met Kickstart Cultuurfonds voor theaters, concertzalen, musea en theaterproducenten.

    Lees meer