Zomertip: Seurat in Kröller-Müller

Van 23 mei tot en met 7 september 2014 presenteert het Kröller-Müller de tentoonstelling Seurat. Meester van het pointillisme.

De tentoonstelling is een belevenis voor jong en oud. Ontdek de meesterwerken van Georges Seurat die bestaan uit duizenden stipjes, van de taferelen uit het bruisende Parijse stadsleven tot verstilde zeegezichten. Het Kröller-Müller Museum staat helemaal in het teken van deze bijzondere kunstenaar. Tijdens de tentoonstelling is er van alles te beleven in het museum. Op speelse, grappige en creatieve wijze kunt u kennis maken met Seurat. Deelname aan de activiteiten is gratis voor iedereen met een geldig toegangsbewijs voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum. 

Voor het eerst toont het museum de belangrijke en geliefde schilderijen van Georges Seurat (Parijs 1859-Parijs 1891) uit de eigen collectie, zoals Le Chahut en de havengezichten aan de Franse Kanaalkust, in een bredere context binnen het oeuvre van de kunstenaar, met een invalshoek die nog niet eerder in een tentoonstelling aan bod is gekomen: het Franse symbolisme. De opvattingen van Seurats symbolistische tijdgenoten dienen als uitgangspunt bij het duiden van de ontwikkeling en betekenis van zijn werk. 

Seurat overlijdt al op de leeftijd van 31 jaar en maakt in zijn korte carrière maar zo’n 50 schilderijen. In de tentoonstelling zijn 23 van zijn schilderijen en 24 tekeningen te zien. Met 40 bruiklenen van musea en particuliere bruikleengevers van over de hele wereld is het de eerste keer dat het geschilderde en getekende oeuvre van Seurat op zo’n grote schaal in Nederland te zien is. Zelfs Le Cirque, het laatste werk dat Seurat schildert, komt naar Otterlo. Dit topstuk uit de collectie van Musée d’Orsay wordt zeer zelden uitgeleend. 

Seurat. Meester van het pointillisme is veelvuldig in het nieuws geweest. De tentoonstelling heeft vijf sterren in De Volkskrant en De Telegraaf en vier sterren in NRC en Trouw gekregen. 

Georges Seurat, Le Cirque, 1890-1891, een uitzonderlijk bruikleen van Musée d'Orsay Musée d’Orsay, Parijs