Zuiderzeemuseum omgetoverd tot lichtspektakel dankzij schenking BankGiro Loterij

Tientallen Noord-Hollandse culturele organisaties ontvangen schenking

16 februari 2017 – Feest voor tientallen Noord-Hollandse musea en andere culturele organisaties. Zojuist is tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala in Amsterdam bekendgemaakt dat zij dit jaar allemaal een schenking ontvangen. Zo ontvangt het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een bijdrage van € 580.000,- om in de winter het buitenmuseum om te toveren in een lichtspektakel.

Stephan Warnik, directeur Zuiderzeemuseum: “Dit is voor ons een geweldige opsteker! Ons museum is een echt familiemuseum dat vooral in de zomermaanden op veel bezoek kan rekenen. Met deze schenking kunnen we bezoekers ook in de winter een unieke beleving geven. We gaan een jaarlijks terugkerend evenement organiseren: Zuiderzeelicht. Ons buitenmuseum is vooral in de wintermaanden betoverend mooi, helemaal als er een laagje sneeuw ligt. In deze setting, als de schemer over het buitenmuseum daalt, gaan we de oude en soms vergeten Zuiderzeeverhalen vertellen. Met lichtprojecties, audiotechnieken, vuurkorven, lantaarns en olielampen maken we dit extra sfeervol. Ik kan niet wachten totdat we dit volgende winter kunnen aanbieden aan onze bezoekers!”

De bijdrage van € 580.000,- voor dit nieuwe initiatief komt bovenop de € 500.000,- die het Zuiderzeemuseum jaarlijks ontvangt van de BankGiro Loterij. Ook hebben fans van het museum het afgelopen jaar € 163.494,- bij elkaar hebben gespeeld. Zij kozen ervoor niet mee te spelen voor cultuur in brede zin, maar specifiek voor het Zuiderzeemuseum. De helft van ieder door hen gekocht lot ging ernaar toe. In totaal ontvangt het Zuiderzeemuseum daarmee in 2017 ruim € 1,2 miljoen van de BankGiro Loterij.

Totale steun aan culturele sector groeit naar € 66,9 miljoen

In totaal ontvingen 66 musea en andere culturele organisaties een schenking van de BankGiro Loterij. Dankzij de ruim 580.000 loterijdeelnemers kan de loterij dit jaar een recordbedrag € 66,9 miljoen chenken aan musea en andere culturele instellingen. Dat is € 4,1 miljoen meer dan vorig jaar.

In totaal ontvangen 66 culturele organisaties een schenking, waarvan het gros zich bevindt in Noord Holland. Naast het Zuiderzeemuseum ontvangen onder meer de Hermitage Amsterdam, EYE, Het Scheepvaartmuseum, Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Teylers Museum en de Oude Kerk in Amsterdam een donatie.

Een overzicht van alle schenkingen is hier terug te vinden.

Beeldmateriaal uitreiking Zuiderzeemuseum

Goed Geld Gala - Zuiderzeemuseum