€ 83,5 miljoen naar Nederlandse cultuursector!

Goed nieuws voor drieënzestig culturele instellingen! Zij ontvangen ieder een schenking van de BankGiro Loterij. Forteiland Pampus, Museum Kaap Skil, De Oude Kerk, ANNO Zwolle en Het Haags Historisch werden door een BankGiro Loterij ambassadeur speciaal verrast met een cheque. Hoe dat verliep, was deze week te zien bij RTL Surprise!

Vrijdag 19 maart 2021

Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij ontvangt de culturele sector in Nederland dit jaar in totaal bijna € 83,5 miljoen. Deze culturele partners werken, mede dankzij u, aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Het zal u niet verbazen dat 2020 ook voor hen een heel zwaar jaar is geweest. Uw steun was - en is - daarom harder nodig dan ooit. En als we weer mogen genieten van alle cultuur die Nederland ons biedt, dan staan zij weer voor u klaar!

U kunt alle eenmalige schenkingen én de toekenningen voor onze vaste partners terugvinden in onderstaande opbrengstenposter.

Opbrengstenposter 2020 (PDF)

Forteiland Pampus

Om het monumentale Forteiland Pampus voor de kust van Amsterdam toegankelijk te houden voor het groeiende publiek en de historische aanblik van het fort terug te brengen, is het nodig om een nieuw entreegebouw te realiseren. Daar draagt de bijdrage van de BankGiro Loterij aan bij met een bijdrage van € 200.000,-

Tom van Nouhuys, directeur Stichting Forteiland Pampus: “Dankzij de BankGiro Loterij blijft Pampus ook in de toekomst de ultieme plek om uit te waaien en je te laten inspireren door alle verhalen van dit UNESCO-werelderfgoed!

Museum Kaap Skil, Texel

Dorine Manson, managing director BankGiro Loterij: Museum Kaap Skil maakt de rijke geschiedenis van Texel beeldend met waardevolle vondsten uit onze eigen Waddenzee. We zijn trots dat wij hen dankzij onze deelnemers financieel kunnen steunen met een bijdrage van € 275.000,-, zodat zij het museum aan kunnen passen om de unieke verhalen achter deze vondsten nog beter te kunnen vertellen en verbeelden.”

Corina Hordijk, artistiek directeur bij Stichting Texels Museum: “Niet eerder werd een scheepswrak ontdekt met zo’n rijke lading als het Palmhoutwrak. De textiele vondsten zoals de 17e eeuwse zijden jurk die hier gevonden zijn, zijn wereldwijd uniek. Het is een grote eer dat wij deze kunnen tonen in Museum Kaap Skil. Dat dat met grote zorg gebeurt is evident. Er is jarenlang onderzoek gedaan naar de beste manier om dit eeuwenoude delicate materiaal te kunnen tonen en nu is het moment eindelijk aangebroken dat wij onze droom – de vondsten tentoonstellen voor publiek – kunnen verwezenlijken. Voor de speciale vitrines een aanpassingen aan het klimaat die hiervoor vereist zijn, is veel geld nodig. Wij zijn dan ook enorm blij met de bijdrage van de BankGiro Loterij die helpt de jurk en andere overweldigende vondsten de plaats in het museum op Texel te geven die deze unieke collectie verdient.”

De Oude Kerk

De Oude Kerk is sinds 2016 een museum en bezig met een grootschalige restauratie van de zijruimtes van de kerk. Elk van deze ruimtes neemt je straks mee doorheen de tijd, met kunstwerken van vroeger en van vandaag. Mede met de bijdrage van € 200.000,- van de BankGiro Loterij kan het sluitstuk van de restauratie van start gaan en kan ook de toren deel uitmaken van het verhaal over de stad.      
 
Jacqueline Grandjean, directeur De Oude Kerk: “Dankzij de bijdrage van de BankGiro Loterij maken we vanaf volgende week al een vliegende start met de restauraties. We kunnen niet wachten om dit sluitstuk en toppunt straks in het echt met mensen te delen!”

ANNO

De restauratie en verbouwing is in volle gang aan de Melkmarkt 41 in Zwolle, mede dankzij de bijdrage van de BankGiro Loterij van € 400.000,-, wordt hier het nieuwe onderkomen van ANNO gerealiseerd. ANNO, het museum in de maak, wordt een unieke plek waar museumstukken, archeologisch onderzoek, archiefstukken, werkplaatsen, activiteiten en verhalen onder één dak te vinden zijn. Bezoekers van jong tot oud kunnen bij ANNO meekijken én meehelpen met het ontrafelen van de verborgen verhalen achter de archieven, gebouwen en bodemvondsten.   

Vincent Robijn, directeur-bestuurder Stichting Allemaal Zwolle en eindverantwoordelijke voor ANNO: “Toen ik gebeld werd over dit nieuws, waren mijn vreugdekreten tot bij de buren te horen! Ik ben ongelooflijk blij met de waanzinnige financiële bijdrage van de BankGiro Loterij. Het is opnieuw een bevestiging dat we met ANNO een onderscheidend concept hebben ontwikkeld voor de presentatie van het Zwolse erfgoed. Samen met, voor en door de Zwollenaren kunnen we nu nog meer verhalen gaan presenteren over de stad en regio.’’

Haags Historisch Museum

Tjeerd Vrij, directeur Haags Historisch Museum reageert enthousiast: “De financiële bijdrage van de BankGiro Loterij maakt het mede mogelijk om onze bezoekers straks een unieke en niet eerder getoonde blik te geven op wat er zich de afgelopen eeuwen rondom de Hofvijver heeft afgespeeld.“

“Het Binnenhof is het centrum van de Nederlandse politiek, en heeft een rijke geschiedenis. We zijn trots dat wij dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij financiële steun kunnen bieden aan het Haags Historisch Museum, zodat het bijzondere verhaal van 800 jaar Binnenhof een podium kan krijgen”
, aldus Dorine Manson, managing director van de BankGiro Loterij.

Kickstart Cultuurfonds

Ook aan het Kickstart Cultuurfonds draagt de BankGiro Loterij stevig bij. Dit landelijke fonds werd afgelopen zomer opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds en de VandenEnde Foundation, samen met nog enkele private cultuurfondsen en het ministerie van OCW. Het fonds biedt snel financiële ondersteuning aan culturele instellingen om zich aan te passen aan de coronamaatregelen en op een veilige manier publiek te ontvangen. Producenten, muziekpodia, musea en theaters kunnen aanvragen indienen voor ondersteuning van corona-gerelateerde kosten. Criteria zijn te vinden op www.kickstartcultuurfonds.nl. In totaal verdeelt het fonds dit jaar € 20 miljoen, naast de € 16 miljoen die afgelopen jaar is besteed.