Kansspelwetgeving met de hoogste maatschappelijke opbrengst

Loterijdeelnemers in ons land brengen jaarlijks circa 750 miljoen euro voor de samenleving bijeen. Dit bedrag bestaat voor een deel uit afdracht aan de staatskas, waaronder kansspelbelasting. Het overgrote deel -ruim 500 miljoen euro- bestaat uit bijdragen van loterijen aan goede doelen, sport en cultuur. Honderden goede doelen en duizenden maatschappelijke initiatieven kunnen zo jaarlijks rekenen op een belangrijke financiële bijdrage.

Boodschap aan het kabinet:

1. Voeg fondsenwerving voor de samenleving toe als uitgangspunt van het kansspelbeleid.

Het kansspelbeleid beperkt zich nu tot consumentenbescherming, voorkomen van kansspelverslaving en tegengaan van illegaliteit en criminaliteit. Het belangrijkste uitgangspunt ontbreekt: het borgen van hoge maatschappelijke opbrengsten. Zodat 750 miljoen euro voor de samenleving behouden blijft.

2. Laat alle loterijen minimaal 40% aan de samenleving bijdragen.

Nu dragen alle loterijen de helft van de omzet af, maar wordt voor één loterij een uitzondering gemaakt; die draagt circa 15% af. Een gelijk speelveld door het afdrachtspercentage voor alle loterijen gelijk te trekken, is wenselijk. Zo kan in één keer veel meer geld beschikbaar komen voor de samenleving.

3. Zorg voor onderscheid in wet- en regelgeving tussen veilige en risicovolle kansspelen.

Loterijen zijn fondsenwervers, die horen niet in de sfeer en in de beperkingen van risicovolle kansspelen zoals weddenschappen, casino’s en speelautomaten. Daarom is er ook onderscheid nodig tussen maatregelen voor veilige en risicovolle kansspelen. Zodat voor risicovolle kansspelen strengere regels gelden en loterijen fondsen kunnen blijven werven voor de samenleving, zeker wanneer er straks ook online meer risicovolle gokspellen worden aangeboden.

Contact

BankGiro Loterij
Beethovenstraat 200
1077 JZ Amsterdam
088 - 020 1030