Bonnefantenmuseum

In het Bonnefantenmuseum komen oude en hedendaagse kunst bij elkaar. Het markante gebouw van de Italiaanse architect Aldo Rossi schittert aan de skyline van Maastricht.

Het is gelegen in het stadsdeel Céramique waar ook de hoofdingang ligt. Het Bonnefantenmuseum is een E-vormig gebouw van vier bouwlagen en een losstaande, gezichtsbepalende toren aan de Maas. De geheel met zink beklede toren is befaamd en heet cupola. Aldo Rossi, de architect beschouwde het museum als een kijkfabriek.

De collectie Oude Kunst omvat middeleeuwse sculpturen en Zuid- Nederlandse en Italiaanse schilderkunst uit de 16de en 17de eeuw. De collectie hedendaagse kunst toont werken van belangrijke vertegenwoordigers van Minimal Art, Conceptual Art en Arte Povera. Daarnaast bestaat de collectie van het museum uit werk van jonge opkomende kunstenaars uit de Euregio, hier hecht het Bonnefantenmuseum veel waarde aan. Naast de vaste collectie zijn er ook wisselende tentoonstellingen die voor een bepaalde periode te zien zijn.

De missie van het Bonnefantenmuseum is het presenteren en verzamelen van markante kunstgeschiedenissen en het tot stand brengen van verbindingen tussen kunstpraktijken en de gemeenschap. De belangrijkste publiekspijlers zijn educatie en participatie. Het Bonnefantenmuseum ziet het als een belangrijke verantwoordelijkheid om mensen van alle leeftijden te betrekken bij het museum en hen ook het besef bij te brengen dat kunst een onderdeel uitmaakt van onze culturele identiteit. Het is de bedoeling hen uit te dagen om kritisch na te denken over vraagstukken van kunst en de samenleving.

De BankGiro Loterij steunt het Bonnefantenmuseum in Maastricht sinds 2006. De bijdrage is voor de aankoop van nieuwe kunstwerken.

Bonnefantenmuseum
Gesteund sinds
2006
Algemeen
€ 200.000,-
Door deelnemers gekozen
€ 26.454,-
Ontvangen 2020
€ 226.454,-

Speel mee voor het Bonnefantenmuseum

Steun het Bonnefantenmuseum door mee te gaan spelen in de BankGiro Loterij. U ontvangt dan een welkomstbedrag van € 15,- én een persoonlijke BankGiro Loterij VIP-KAART.

Ja, ik wil meespelen

VIP-KAART

Met de BankGiro Loterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de BankGiro Loterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt.