De Nieuwe Kerk

Rijksmonument, locatie voor Koninklijke gebeurtenissen, gezicht van de stad Amsterdam en de plek waar toptentoonstellingen plaatsvinden: dat is De Nieuwe Kerk.

Het is gelegen op de Dam naast het Koninklijk Paleis. De Nieuwe Kerk is sinds jaar en dag een multifunctioneel gebouw. Momenteel vervult de Nieuwe Kerk in het stadsleven een rol waar mensen elkaar ontmoeten, als een soort verlengstuk van de Dam.

In de afgelopen jaren was de kerk het toneel van het huwelijk van toenmalig Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima en de troonsbestijging. Het historische karakter van de kerk is bijzonder, zo bevindt zich ook het graf van Michiel de Ruyter in het gebouw.
 

Daarnaast blinkt de kerk uit in het organiseren van exposities waarmee veel en bijzondere groepen mensen worden bereikt. In dit monument op de Dam komen per tentoonstelling meer dan 100.000 bezoekers. De Nieuwe Kerk is daarmee een van de best bezochte tentoonstellingen van Nederland. De grote exposities over schatten uit andere landen, godsdiensten en culturen zijn bij velen een begrip. Grote successen waren  bijvoorbeeld de tentoonstellingen ‘Indianen’ en ‘Ming’.

Geschiedenis

Aan het begin van de 15e eeuw is de kerk gebouwd op een plek waar tot dan een boomgaard stond. In 1408 kreeg de Nieuwe Kerk de bisschoppelijke goedkeuring, de bouw was destijds al ver gevorderd. De laatste delen van de kerk werden voltooid rond 1530-1540 en bevatten stijlelementen uit de Renaissance. Momenteel worden er geen kerkdiensten meer gehouden.

De Nieuwe Kerk anticipeert op ontwikkelingen in de sector en toont cultureel ondernemerschap. De BankGiro Loterij ondersteunt de museale ambities van De Nieuwe Kerk.

Speel mee en steun de Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk
Gesteund sinds
2010
Algemeen
€ 500.000,-
Door deelnemers gekozen
€ 68.310,-
Ontvangen 2019
€ 568.310,-

De Nieuwe Kerk: Reis in de tijd

De Nieuwe Kerk is een van de best bezochte historische locaties in het centrum van onze hoofdstad en is een plek met een rijke geschiedenis en eindeloos veel verhalen. Deze verhalen worden dankzij deze extra projectbijdrage zichtbaar in een multimediale, permanent zichtbare presentatie van 10 minuten.

Bekijk project

VIP-KAART

Met de BankGiro Loterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de BankGiro Loterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt.