Het Scheepvaartmuseum

De Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum is in 1916 opgericht. Het museum bezit ongeveer 300.000 objecten en deze zijn afkomstig van rederijen, verzamelaars en liefhebbers uit de maritieme en marinewereld.

Het Scheepvaartmuseum onderging een grote renovatie tussen 2007 en 2011 en was in die tijd ook voor het publiek gesloten. Tijdens de renovatie is onder andere de binnenplaats voorzien van een glazen overkapping.

Tentoonstellingen

Het Scheepvaartmuseum bezit een van de grootste maritieme collecties ter wereld. De topstukken van die schatkamer zijn de basis voor fascinerende interactieve tentoonstellingen.

De Hoofdgalerij, waar de objecten van Republiek aan Zee te zien zijn, vormt het startpunt van een museumbezoek. Schilderijen, scheepsmodellen, globes, zilver, glas, porselein en wapens laten zien hoe sterk de maritieme wereld en de Nederlandse samenleving al eeuwenlang met elkaar verbonden zijn.

Daarnaast is er een nieuwe presentatie van de tentoonstelling Cartografie & Curiosa. Hier worden kaarten van Amsterdamse kaartenmakers uit de topcollectie cartografie van Het Scheepvaartmuseum tentoongesteld.

Maar er is niet alleen aandacht voor alle pracht en praal. Het Scheepvaartmuseum laat in de nieuwe presentaties ook de keerzijde van de Gouden Eeuw zien, die zich voltrok onder koloniale overheersing, geweld en slavernij.

Bijdrage BankGiro Loterij

Het Scheepvaartmuseum wordt sinds 2006 gesteund door de BankGiro Loterij. De jaarlijkse bijdrage wordt gebruikt om de rijke geschiedenis van Het Scheepvaartmuseum te onderhouden en ervoor te zorgen dat dit ook voor de volgende generaties toegankelijk blijft. In 2016 ontving het museum een extra bijdrage van € 760.000,- voor Dare to Discover.

Het Scheepvaartmuseum
Gesteund sinds
2006
Algemeen
€ 400.000,-
Door deelnemers gekozen
€ 57.015,-
Ontvangen 2020
€ 457.015,-

Speel mee voor Het Scheepvaartmuseum

Steun Het Scheepvaartmuseum door mee te gaan spelen in de BankGiro Loterij. U ontvangt dan een welkomstbedrag van € 15,- én een persoonlijke BankGiro Loterij VIP-KAART.

Ja, ik wil meespelen

VIP-KAART

Met de BankGiro Loterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de BankGiro Loterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt.