Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur. In het museum van Beeld en Geluid worden ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij van heden, verleden en toekomst getoond vanuit mediahistorisch perspectief.

Dit doet Beeld en Geluid aan de hand van zijn dagelijks groeiende audiovisuele collectie, actuele expertise van de media en netwerk onder mediaprofessionals. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Het instituut benadrukt hiermee het belang en de betekenis van pluriforme en onafhankelijke media.

Beeld en Geluid maakt de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek.

Beeld en Geluid trekt jaarlijks zo’n 200.00 bezoekers. Mede dankzij de bijdragen van de BankGiro Loterij en haar deelnemers kunnen er voor deze bezoekers unieke tentoonstellingen en uiteenlopende mediaculturele activiteiten worden neergezet.

Oprichting en geschiedenis

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid bestaat sinds 1997. Sindsdien is het een wereldwijd toonaangevend kennisinstituut op het gebied van mediacultuur en Audio-Visuele-archivering. In 2006 opende Beeld en Geluid zijn iconische gebouw op het Mediapark in Hilversum. In 2017 fuseerde het Persmuseum met Beeld en Geluid. Daarmee vormt zich één organisatie, die de geschiedenis en actualiteit van media, pers en journalistiek belicht en zorg draagt voor het beheer en de verdere ontwikkeling van de pers- en mediacollecties in Nederland.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Gesteund sinds
2006
Algemeen
€ 300.000,-
Door deelnemers gekozen
€ 159.428,-
Ontvangen 2020
€ 459.428,-

Speel mee voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Steun het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid door mee te gaan spelen in de BankGiro Loterij. U ontvangt dan een welkomstbedrag van € 15,- én een persoonlijke BankGiro Loterij VIP-KAART.

Ja, ik wil meespelen

Beeld en Geluid: Wat je ziet ben je zelf

Media zijn overal, iedereen kan media maken en vooral: iedereen leeft in zijn eigen media. Beeld en Geluid moet met de tijd mee en zal de vaste presentatie ingrijpend vernieuwen. Deze extra projectbijdrage stelt het museum in staat de vernieuwing in de optimale variant uit te voeren.

Lees meer